Ure & underværker

Ure & underværker

4. april 2023 0 Af Kåre

Årets Watches & Wonders er vel overstået. Her får du et par indtryk og favoritter fra verdens vigtigste urmesse, hvor der generelt var skruet op for både farver og humør.

Efter at Baselworld gik i graven ifb. corona, er Watches & Wonders i Geneve nu urverdenens største og vigtigste begivenhed. Over en hel uge i slutningen af marts og starten af april fremviste næsten 50 brands deres nyheder samt stående kollektioner frem. Derudover var der glitter og kendisser, champagne og selskaber, så det var bestemt ikke et par vanlige dage på kontoret…

I år kunne publikum for første gang også komme indenfor i de sidste to dage. Jeg oplevede ikke stemningen dér, for der var jeg rejst, men det virker som om, det var en succes – at dømme ud fra aktiviteten på sociale medier. Jeg kommer til at skrive lidt mere i dybden om nogle af nyhederne, så i første omgang får du her et par highlights og umiddelbare indtryk.

Jeg har længe haft en svaghed for Oris, og selvom jeg generelt synes, der var langt mellem snapsene i år, var der til gengæld den her ProPilot Kermit, der simpelthen bare er for sjov. Skriggrøn skive og titaniumkasse og -lænke, og hver gang datoen skifter til den første, popper Kermits ansigt op i datodisplayet og markerer, at det er Kermit Day, hvor det gælder om at have det sjovt. I første omgang tænkte jeg, ahhh… Men da jeg fik det på armen, var jeg solgt. Og Oris’ mantra er ‘to put a smile on your face’, såh, mission accomplished!

Rolex, Rolex, Rolex… Uanset hvad de gør, eller ikke gør, så er de the talk of the town. I år har de bl.a. skiftet stålbagkassen ud med glas på Daytona, udfaset Milgauss og Cellini – og ikke mindst sat kulør på Oyster Perpetual i en hidtil uset grad. Den spraglede skive vil nok ikke blive produceret i lang tid, så ingen tvivl om investeringspotentialet dér.

Chopard har i mange år været mest kendt for deres dressy ure, men efter lanceringen af sportsuret Alpine Eagle i 2019, har mange flere urnørder fået øjnene op får mærkets kvaliteter. Den nye udgave med salmon dial er et helt lille mesterværk – man kan stirre og stirre på skiven og helt glemme at tjekke, hvad klokken er blevet…

Mit besøg hos Chopard inkluderede et interview med motorsportslegenden Jacky Ickx, der herover fremviser sit Chopard Mille Miglia. Det var en stor oplevelse at høre ham tale om alt fra Formel 1 til Tom Kristensen (som tog Le Mans-rekorden fra ham – no hard feelings!). Interviewet kommer senere her på bloggen.

Cartier har ikke blot den absolut største stand på Watches & Wonders, de har også et af de største sortimenter, og det gælder også når der præsenteres nyheder. Det er med at holde tungen lige i munden og kameraet opladet, når de hiver bakkerne med modeller frem, for der er meget at hæfte sig ved. I år bed jeg bl.a. mærke i en ny, grøn Santos, en vanvittig (og vanvittig tung) Privé i platin og så et par Santos Dumont med skeletteret skive med hr. Santos’ flyvemaskine som mikrorotor!

Form & Technik! Til tonerne af Jean-Michel Jarres Oxygene fra midthalvfjerdserne og med en Mercedes konceptbil fra samme årti centralt i standen gik IWC all in på retrofornemmelserne, da de re-introducerede deres Ingenieur-kollektion. Et seriøst urmærke skal i dag have et stålur med integreret lænke, og derfor var det måske ikke den store overraskelse, at den her nye udgave var på trapperne. Den gør sig virkelig godt, men spørgsmålet er, om ikke man får mere sportsur for pengene andre steder (evt et vintage IWC Ingenieur).

Der var omkring 1.400 journalister fra hele verden, og heraf var vi nok en håndfuld danskere og tilsvarende nordmænd og svenskere, og det var hyggeligt at udveksle erfaringer med dem. Jeg stødte også ind i den gode Brian Lykke, der her fremviser sit Chopard Alpine Eagle. Jeg fik lidt taletid i hans podcast, og han kommer også til at sige lidt i min kommende.

Tilbage til urene! De sidste par år er der kommet mere fokus på de små dressy ure, og ikke mindst Jaeger-LeCoultre har fået vind i sejlene med deres klassiker, Reverso, som du kan læse mere om i et af mine klassikerindlæg. I år kom de med flere fine varianter, særligt den fine kronograf her til venstre (kronografen er på bagsiden, forsiden har time only). Når selv en inkarneret sportsurs-samler som Kristian Haagen har fået et Reverso, ved man, at det kan noget. Og nåja, uret blev jo faktisk født som sportsur tilbage i 1931…

Ulysse Nardin skabte sensation tilbage i 2001 med deres Freak, der udmærker sig ved ikke at have hverken traditionel skive, visere eller krone. Alt var skåret ind til benet, og det er værkets dele, der selv viser tiden. Var det arkitektur, ville man nok kalde det brutalisme. I år kom så en ny version af Freak, og det er altså et spændende ur til dem, der godt kan lide at skille sig ud (se videoen herunder).

TAG Heuer havde fokus på Carrera-kollektionens 60 års fødselsdag, og især denne blå model fremstår med den helt rette kombination af cool elegance og sporty appeal. Det kan være svært at se, men det yderste af skiven bukker op og ned igen ved glasset, sådan at tachymeterskalaen nemt kan aflæses, selv når uret ses meget skråt fra – nice!

Ud over alle de store mærker fik jeg også tid til at besøge en del af de mindre, uafhængige mærker, og bl.a. Hautlence, Czapeck og Rebellion.

Hvis du nu overvejer en tur til Geneve, så kan du bl.a. læse mere i mine indlæg om Patek Philippe Museum og cityguiden om Geneve.