Kend din klassiker: Reverso – uret med de to ansigter

Kend din klassiker: Reverso – uret med de to ansigter

25. november 2021 Slået fra Af Kåre

Reverso blev født som et robust sportsur til 1930ernes britiske polospillere, men er i dag symbolet på det ultimative dress-ur. I år er det 90 år siden, det kom til verden, og det fejres med en særudgave og en bog om ikonet.

Her i 2021 er vi vant til, at et ur kan holde til en del. Et veludført moderne sportsur er typisk både vandtæt og stødsikkert, og så har det ikke mindst et safirglas, der beskytter skiven og viserne mod slag og ridser. Men i armbåndsurenes barndom i første tredjedel af det 20. århundrede var det anderledes. Urglasset gik nemt i stykker, hvis man ikke var forsigtig. Det førte eksempelvis til, at man under første verdenskrig udstyrede soldaternes ure med et metalgitter hen over glasset, så det kunne afbøde nogle af de knubs, uret uundgåeligt fik. Det gik i sagens natur lidt ud over synligheden af viserne og tallene, men det fungerede som militærur. Men altså, en britisk gentleman med respekt for sig selv kunne jo ikke vise sig i klubben med sådan en sag. I 1920erne og 1930erne var hans foretrukne tidsmåler enten et lommeur, eller hvis han var meget trendy, et lille, rektangulært armbåndsur i art deco-stil – typisk fra mærker som Longines og Cartier. 

Opfundet ved en polokamp i Indien

Den omtalte gentleman stødte dog på et problem, når han tog fra klubben og ud på polobanen for at demonstrere sine ride- og spilleegenskaber. ‘Sport of Kings’, som briterne kalder polo, er en voldsom omgang med lange trækøller der svinges flittigt, og en lille, hård bold der flyver med høje hastigheder. Hvis enten en kølle eller en bold rammer uret, så ryger glasset!

Så dette er dilemmaet, der udspiller sig en hed dag et sted i Nordindien i efteråret 1930: Et par håndfulde britiske officerer spiller polo i det tropiske klima, iført hvide benklæder, ridestøvler, hjelm og enten en T-shirt eller en hvid skjorte (polo T-shirten som vi kender den, kom først til langt senere – tak til Ralph Lauren!). De fleste spillere har lagt deres armbåndsure inden kampstart, men en enkelt har glemt det, og midt i kampens hede snitter en kølle hans ur, så glasset går i stykker. Han tager det naturligvis med en ‘stiff upper lip’ og siger ‘carry on, chap’ til sin modstander, men efter kampen breder irritationen sig – det er mildest talt besværligt at få repareret uret her i Rajasthan. 

Tilfældigvis er en af tilskuerne til kampen den schweiziske iværksætter og urhandler César de Trey, og vor mand konfronterer ham og spørger, hvorfor pokker der ikke er nogen, der laver et ur, der kan holde til ‘a decent game of polo’?

Reverso bliver født i 1931

Dét går César så og grubler over på vej hjem til Europa, og på et tidspunkt får han en idé til et ur, hvor man kan vende kassen. Da han kommer hjem, kontakter han den franske ingeniør og designer René-Alfred Chauvot og tager fat i sin bekendte, urmager og leder af urmærket LeCoultre, Jacques-David LeCoultre. Sidstnævnte arbejder tit sammen med den franske urmager Edmond Jaeger, og i i 1937 fusionerer de deres virksomheder under navnet Jaeger-LeCoultre, som vi kender det i dag.

Den 4. marts 1931 bærer César de Trey, René-Alfred Chauvot og Jacques-David LeCoultres arbejde frugt, da de patenterer et nyt ur med en innovativ mekanisme, hvor man kan trække urkassen lidt ud til siden og flippe den rundt, så stålbagkassen vender opad, mens den sarte skive med glasset vender ind mod håndleddet. Man har så at sige vendt tingene om, og derfor får det nye ur navnet ‘Reverso’. På kort tid bliver uret verdensberømt som det ultimative sportsur, godt hjulpet på vej af kendte polospillere, skiløbere og andre sportsfolk.

Glemt og genopdaget

Efter 2. Verdenskrig skifter moden, og Reverso synker hen i glemslen, og i 1969 er produktionen gået helt i stå. Efter en del år med kriser og faldende produktion i 1970erne, forsøger Jaeger-LeCoultre at genoplive Reverso, og i den anledning vil man have produktionen af kassen ind i huset. Man anskaffer en (på det tidspunkt) revolutionerende CNC-maskine og redesigner hele kassen. Den nye version lanceres i 1985, og i 1994 kommer for første gang en udgave med to urskiver (Duo Face), hvor den anden kommer til syne, når man flipper kassen rundt. Begge funktioner drives af ét urværk og vidner om den teknologiske kunnen på atelieret i Jurabjergene. 

I takt med de mekaniske ures revival fra omkring år 2000 og frem bliver Reverso igen en stor succes. I 2021 markerer man 90 års jubilæet med en vild version (Hybris) med hele fire forskellige urskiver og ikke mindre end 11 komplikationer – bl.a. evighedskalender, klokkespil og tourbillon. Det er ude sammenligning det mest komplicerede ur, Jaeger-LeCoultre nogensinde har skabt, og dermed er Reverso klar til de næste 90 år.

Reverso Hybris Mechanica Calibre 185 blev lanceret i foråret for at markere 90-året for Reversos fødsel. Det er udført i hvidguld og rummer fire urskiver med hele 11 komplikationer – bl.a. evighedskalender, klokkespil og tourbillon. Det har været 6 år undervejs og er uden sammenligning det mest komplicerede ur, Jaeger-LeCoultre nogensinde har kreeret. Der er lavet 10 stk., som er prissat til 1.610 mio. € (ca. 12 mio. kr.).

Bag om brandet: Jaeger-LeCoultre

Jaeger-LeCoultre opstod i 1937 som en fusion af urmærket LeCoultre (grundlagt i 1833) og producenten af urværker, Edmond Jaeger (grundlagt i 1903). Har gennem historien udtaget en lang række patenter i branchen og leverede i mange år bl.a. værker til Cartier og dele til Patek Philippe. I dag er Jaeger-LeCoultre en del af Richemont Group, der bl.a. også ejer Cartier, IWC og Montblanc. Se mere på www.jaeger-lecoultre.com