Sådan byggede jeg mit eget ur – med lidt hjælp fra urmager Christian Lass

Sådan byggede jeg mit eget ur – med lidt hjælp fra urmager Christian Lass

1. december 2018 Slået fra Af Kåre
Urmager Christian Lass tegner og fortæller

Hvad kræver det egentligt at bygge et mekanisk ur? Well, i virkeligheden ikke alverden, viste det sig, da jeg deltog i et af Christian Lass’ populære kurser i oktober måned. Christian Lass har en fortid som urmager på Patek Philippes berømte museum i Geneve i Schweiz. Gennem en periode på 10 år havde han ansvaret for de gamle ures ve og vel, så det er en mand, der forstår sig på urværker af alle slags. I dag har han åbnet eget urmageri på Fyn og afholder kurser og foredrag om urmageri.

Da jeg mødte op til hans ‘Byg dit eget armbåndsur’-kursus sammen med 11 andre forventningsfulde mænd (!), var der dog tale om et spritnyt og – i hvert fald for en urmager af hans kaliber – uhyre enkelt værk, nemlig et kinesisk ST3600, der er en tro kopi af det legendariske ETA 6497 (hvor patentet altså for længst er udløbet). ETA-værket er kendt for sin robusthed og pålidelighed og har gennem årene været anvendt i en række luksusmærker som bl.a. Panerai og IWC – der dog typisk selv har modereret og udsmykket dem.

Til kurset sad vi i en hestesko og kunne se Christian tegne og fortælle ved sin overhead, mens vi forsøgte at følge med. Vi havde hver især fået udstukket en kasse med alle delene til vores ur, der er et klassisk no name pilotur med sekund subdial ved kl. 9. Dertil kom en lup, et par skruetrækkere og andet urmagerværktøj. Vi begyndte med at sætte fjederhus og tandhjul på urkassen, og derefter fulgte en lidt vanskelig omgang med at få balancehjulet sat i hak. Det viste sig hurtigt, at det dér med at arbejde med en lup for øjet kræver lidt tilvænning, for det er faktisk ikke helt nemt at koordinere sine bevægelser. Og så skal du ikke møde op med tømmermænd, for du får brug for en steady hand!

I løbet af små tre timer (med indlagt pause), byggede vi langsomt også skive, visere, krone og glas på. Til sidst fik vi allesammen testet vores ure på en timegraph (der tester præcisionen). Resultatet for mit ur var ca. 5 sekunder/dag, hvilket jo er rigtig fint for et ur i denne liga – og absolut bestået for mig som amatør-urbygger 🙂

Yes, selvbygget er velbygget!

Kurset inklusiv det færdige ur koster 1.919 kr., hvilket i mine øjne er lidt af et scoop. Dels bliver du klogere på urmageriet, dels får du hele Christian Lass’ egen historie og anekdoter fra tiden hos Patek Philippe – og dels får du et rigtig fint ur med hjem. Personligt kan jeg kun sige, at det får lige så meget armtid som mine væsentligt dyrere schweizer-ure. Og når jeg er ude, er det altid et hit at vise det frem og sige: Det her har jeg selv bygget!.

Hvis du selv har lyst til at bygge et ur, kan du kan se mere og tilmelde dig et kursus på Christian Lass’ Facebook-side.