Patek Philippe Museum fejrer fødselsdag

Patek Philippe Museum fejrer fødselsdag

11. august 2022 Slået fra Af Kåre

Hvis Genève er den hellige by i urverdenen, er Patek Philippe Museum det tempel, urentusiaster valfarter til for at opleve det allerbedste fra finmekanikkens historie fra 1700-tallet og frem til moderne tid. Jeg besøgte det sidste år, hvor museet fyldte 20 år.

Det er ikke helt forkert at sammenligne Patek Philippe Museum med et tempel eller en kirke, for der er en ganske andægtig stemning i museet, der ligger i en af Geneves industribygninger fra starten af det 20. århundrede. Der er mange af de schweiziske urmærker, der har større eller mindre museer/udstillinger med elementer fra deres historie, men få steder i verden kan man få et så omfattende indblik i hele det stykke kulturarv, som urmageriet er, som her på Patek Philippe Museum. 

Fordelt på flere etager rummer museet en af verdens allervigtigste horologiske samlinger med mere end 2.500 ure, automata, smykker og emaljeværker fra primært Genève og Schweiz, men også fra andre steder i Europa. Og så er der selvfølgelig en samling af Patek Philippes egen produktion fra begyndelsen i 1839 og frem til i dag. Du finder desuden et omfattende bibliotek med ca. 8.000 bøger om ure og relaterede emner, heriblandt museets egne udgivelser om samlingen, som også kan købes med hjem.

20 års fødselsdag

Sidste november kunne Patek Philippe Museum fejre 20 års fødselsdag. Ligesom Patek Philippe selv er museet ejet af familien Stern, og samlingen er resultatet af en exceptionel passion for urenes historie hos det tidligere overhovede, Philippe Stern. Han gav stafetten videre til sin søn, Thierry Stern, i 2009, men inden da havde han sørget for at skabe det unikke museum. 

Philippe Stern blev selv en del af familiefirmaet i 1962 og indså hurtigt, at der manglede en form for samling af Patek Philippes produktion gennem tiden, og i løbet af 1970erne begyndte han at skitsere de konkrete planer om en samling, der skulle være tilgængelig for offentligheden. I første omgang gik han altså efter Patek Philippes egne modeller, især de komplicerede af slagsen, men fra 1980 af begyndte han også at samle og opkøbe andre former for ure, der havde sat sit præg på urhistorien – helt tilbage fra det 16. århundrede og frem. 

Med årene lykkedes det ham at opbygge en imponerende samling, og han ønskede samtidig at dele sin passion for urene med offentligheden og på den måde vise den kulturarv, som Genève i særdeleshed og Schweiz i almindelighed har bidraget med til verdenshistorien. Så tanken om et decideret museum tog langsomt form, og i november 2001 blev det en realitet, da man slog dørene op i en klassisk industribygning, der tidligere havde huset nogle af Patek Philippes værksteder.

Et besøg værd

Efter det obligatoriske sikkerhedstjek i indgangen og aflevering af tasker og jakker ledes man ind ad de gulvtæppebeklædte gange til de hellige haller. Overalt i huset er det forbudt at tage billeder – for slet ikke at tale om at skyde video. Her vogter man over sine skatte, som var de kronjuvelerne – hvad de måske på sin vis også er, i hvert fald i schweizisk regi. 

Hver lørdag kl. 14.30 er der en gratis, guidet tur (på engelsk), og ellers kan det anbefales at snuppe en audio guide med på turen rundt.

Når ikke verden er underlagt en pandemi, er Genève ikke langt væk fra Danmark, så det kan absolut anbefales at besøge museet. Der er flere direkte, ugentlige flyafgange til byen – endda til fornuftige priser – og man kan faktisk nå at opleve rigtig meget på blot en dag eller to, da bykernen er ret kompakt. Er du seriøst urinteresseret, er det også en stor oplevelse at slentre ned ad Rue du Rhône eller Quai des Bergues og opleve de respektive mærkers flagship stores, der ligger koncentreret i disse områder.