Dansk islæt ved urenes Oscar-uddeling

Dansk islæt ved urenes Oscar-uddeling

14. november 2023 0 Af Kåre

Årets store prisuddeling i urverdenen løb af stablen i torsdags, og jeg var med for at se bl.a. danske Svend Andersen (Andersen Geneve) modtage en yderst velfortjent ærespris.

Torsdag den 9. november kl. 18.30 var stort set hele urverdenen samlet i Théâtre du Léman til årets prestigefulde uddeling af priser hos GPHG (le Grand Prix d’Horlogerie de Genève). Det var 21. gang, og hele 20 priser skulle fordeles til de 90 nominerede ure. De fleste kom fra urenes hjemland, Schweiz, men der er god grund til at kippe med dannebrog, for danske Svend Andersen sammen med Vincent Calabrese modtog en fornem hæderspris for sin indsats for de uafhængige urmagere gennem mere end 40 år. Som de eneste i årevis modtog de et stående bifald fra hele salen. Du kan læse mit interview med Svend Andersen fra sidste år her.

I løbet af aftenen blev der uddelt priser til bl.a. Raymond Weil, Tudor, Laurent Ferrier, Kari Voutilainen, Piaget og ikke mindst Audemars Piguet, der modtog den fineste af alle priserne, nemlig Aiguille d’Or Grand Prix for en ultrakompliceret model i Code 11.59-kollektionen.

Tidligere på dagen besøgte jeg Musée Rath i Geneve, hvor alle de nominerede ure var udstillet. Udstillingen har været på jordomrejse og præsenteret urene i Kuala Lumpur, Macao, Hong Kong, New York og Dubai.

“Formålet med GPHG er at promovere urmageriet over hele verden. Det gør vi dels via prisuddelingen, dels ved et roadshow med en udstilling med de nominerede ure,” forklarede præsidenten for GPHG, Raymond Loretan, da jeg mødte ham til et kort interview et par timer før prisuddelingen. Jeg spurgte ham også, hvordan han ser på den eksplosivt stigende interesse for urmageri over de senere år:

“Det er nok et spørgsmål om, at der ligger nogle værdier i mekanik, der taler til vores drømme, fordi vi lever i en digitaliseret verden. De unge mennesker føler en tilknytning til traditionen via urmageriet. Her i GPHG mærker vi den stigende interesse helt konkret ved, at der er flere urmærker, der ønsker at deltage.”

Prisuddelingen varede næsten tre timer og levede fint op til sin titel som ‘urverdenens svar på Oscar-uddelingen’, med både festlige og musikalske indslag og masser af klapsalver og glade prismodtagere. Jeg glæder mig allerede til næste år.