Meget mere end stål

Meget mere end stål

10. september 2017 0 Af Kåre

Før i tiden var ure lavet af stål eller guld. Sådan var det. Men i dag er der et hav af muligheder, for urmærkerne har både fundet nye materialer, udviklet nye produktionsmetoder og genopdaget nogle klassiske materialer at fremstille ure ud fra. Her får du nogle af mulighederne.

Keramik

Siden 1980erne er forskellige keramiske materialer blevet meget populære til ure. Keramik er let og slidstærkt – det er faktisk 6 gange hårdere end stål og dermed nærmest ridsefrit. Samtidig er det meget behageligt at have på, fordi det føles varmt og blødt imod huden. Her er det Grand Seiko, der har skabt et af deres exceptionelt præcise Spring Drive-ure i keramik. Remmen er en blanding af titanium og keramik. Grand Seiko Black Ceramic Spring Drive Chronograph GMT (ref. SBGC223) er endnu ikke kommet til Danmark, men den forventede pris i Europa ligger på ca. 18.700 €.

Safir

Vi er vant til at se safirglas på for- og bagsiden af urene, men Hublot tog sidste år skridtet fuldt ud og skabte et helt ur af safirglas. I år er der så kommet to nye versioner i henholdsvis rødt og blåt safirglas. Man har fremstillet syntetiske safirer siden 1902, men det er først for nyligt, at man hos Hublot har fundet en metode til at fremstille dem i store stykker. Brugen af safirglas i kombination med den skeletterede skive giver her et fint kig til HUB124-urværket. Big Bang Unico Sapphire limited edition (250 stk.) (ref. 411.JL.4809.RT). Pris ca. 370.000 kr.

Wolfram (tungsten)

Grundstoffet Wolfram (kaldet tungsten i de fleste andre lande) er et hårdt, meget tungt og sølvskinnende metal, der er meget resistent over for ydre påvirkninger og som i øvrigt har det højeste smeltepunkt blandt alle metaller. Derfor kender vi det også som materialet i glødetråden i en gammeldags glødepære. Andre metaller ville nemlig smelte ved de ca. 3000 °C, der opstår her. Italienske U-Boat har i deres søgen efter alternative materialer fundet frem til wolfram til kransen på denne Classico, der desuden er forsynet med stoffet anatolit på skiven. Anatolit skifter farve efter, hvordan det belyses, så du kan opleve den i alt fra gulgrøn til orange.U-Boat Classico 45 BE GMT (ref. 8051). Pris 36.950 kr.

Kulfiber

Kulfiber kender vi fra alt fra tennisketsjere og tempocykler til rumfærgens skrog, så selvfølgelig kan man også fremstille ure af det lette, stærke og varmebestandige materiale. Victorinox Swiss Army (ja, det er dem med schweizerknivene), har anvendt det til deres flagskibskollektion, og remmen er flettet af en type nylon, som normalt anvendes til faldskærmsline, så det kan holde til det meste. Inden i uret sidder et pålideligt og præcist Ronda 715 quartz urværk. Victorinox Swiss Army I.N.O.X Carbon. Pris ca. 8.000 kr.

Bronze

Bronze er ikke ligefrem et nyt materiale, men det er blevet voldsomt populært i urindustrien de sidste par år. Måske ikke så underligt, da varme metaller som kobber, messing og bronze har været et stort hit i boligindretningen og modebilledet. Zenith er et af de klassiske, schweiziske urmærker, som ikke er så kendt herhjemme, men de har fremstillet kvalitetsure i mere end 100 år. Da piloten Louis Blériot som den første fløj over Den Engelske Kanal i 1909 var det således med et Zenith ur på armen, og som en hyldest til denne bedrift har man skabt dette pilotur i bronze og titanium med husets state of the art-urværk El Primero indeni. Zenith the Pilot Extra Special Chronograph (ref.: 29.2430.4069/21.C800). Pris 35.000 kr.

Titanium

Titanium er berømt for at være både lettere og stærkere end stål, og derfor anvendes det til både benproteser og i rumfartsindustrien. TAG Heuer har skabt dette dykkerur i en cool armygrøn farve ved at give grade 2 titanium en mat PVD-belægning, der ikke giver den mindste refleks fra sig, så fjenden ikke opdager dig, når du sniger dig igennem terrænet. Uret er vandtæt til 300 meter, og militær-looket fuldendes med en kakifarvet nato-rem. Indeni sidder TAG Heuers eget Calibre 5. TAG Heuer Aquaracer Khaki (ref. WAY208E.FC8222). Pris 19.995 kr.

Beton

Beton

Beton er ikke blot til broer og bygninger. Schweiziske Hublot er et af de ‘nyere’ urmærker, der åbnede i 1980 med en banebrydende kollektion af ure, der kombinerede guld og gummi, og hvis design var inspireret af et klassisk koøje (som på fransk hedder hublot). Lige siden har man udviklet nye materialer til urene, og et af de nye tiltage er dette betonur, der er en limited edition (50 stk.) skabt i samarbejde med street artist Tristan Eaton som en hyldest til byen New York. Hublot Classic Fusion Aerofusion Chronograph Concrete Jungle. Pris ca. 125.000 kr.