Postkort fra Schweiz

Postkort fra Schweiz

2. april 2018 0 Af Kåre

Traditionen tro blev årets nyheder fra både schweiziske og internationale urmærker præsenteret på verdens vigtigste urmesse, Baselworld i marts. Jeg var med og spottede de vigtigste tendenser.

1: Rosaguld og diamanter

Diamanter har de senere år vundet stort indpas i ure i den tunge ende af skalaen. Og er man til bling, er den diamantspækkede version af det legendariske Rolex Oyster Perpetual Cosmograph Daytona (Rainbow) noget nær en moderne kultklassiker. Tidligere har den været lavet i guld og hvidguld, og i år kommer den så i det supertrendy rosaguld. Det mest iøjnefaldende er stadig de 56 brillanter på uret, de 11 safirer som timemarkører – og ikke mindst de 36 safirer i alle regnbuens farver, der pryder kransen. Rainbow er med sine 40 mm tænkt til både mænd og kvinder, det er kronometer-certificeret (+2 / -2 sekunder om dagen), og vandtæt ned til 100 meter, hvis man ellers tør tage det med i vandet. Indvendigt sidder Rolex’ kaliber 4130, der kan præstere en gangreserve på 72 timer.

2: Fintunet urmekanik

Mange af de traditionsrige urmærker gør en stor dyd ud af at hylde og videreudvikle urmagerhåndværket. Det gælder også Carl F. Bucherer, der med denne nye Manero-model præsenterer et superklassisk design, men tilsat en verdensnyhed i form af en ‘flydende’ tourbillon ved kl. 12. En tourbillon er en lille, mekanisk anordning, der sørger for at rotere balancen om sin egen akse (balancen er urets ‘hjerte’, der udmåler tiden). Det gav mening, dengang man gik med lommeure, hvor uret altid stod i samme position i vestelommen, for så kunne tyngdekraften over tid påvirke finmekanikken. Når balancen på denne måde roterer, minimeres den effekt. Det gør den nu også, når man bare går helt almindeligt med sit moderne armbåndsur, så det er strengt taget ikke nødvendigt længere. Men det er blevet en populær måde at signalere på, at man kan fremstille den fineste urmekanik. Carl F. Bucherer har så endda skabt deres helt egen version af tourbillonen, for hvor den normalt er fastgjort enten på en bro eller direkte på urskiven, er denne ‘perifert’ monteret, hvilket sikrer, at du har frit udsyn til den både forfra og bagfra.

3: Mange flere dameure

En af de helt store megatrends er, at der kommer stadig flere dedikerede dameure. I år lancerer Omega fx 9 elegante nyheder i deres Trésor-kollektion, bl.a. denne udgave i stål og blå detaljer, der både fås i 36 og 39 mm. Designet er inspireret af klassiske Omegaer fra 1950erne, men ført op til et moderne udtryk. Og så er der selvfølgelig kommet diamanter på kransen og i kronen. Bagsiden er fint udsmykket, og inden i uret ligger kvartsværket kaliber 4061. Trésor-kollektionen fås i en stribe forskellige farver og med lækre remme i skind eller stof.

4: Retro og vintage

De store urmærker dykker i disse år ofte ned i deres egen historie og relancerer klassiske designs i moderne udgaver. Den nye udgave af Patek Philippe 5270-kronograf i platin har eksempelvist et smukt vintagepræg, der er inspireret af mærkets ure fra 1940erne og 1950erne. Selve 5270-kollektionen er fra 2011, og man skal ikke lade sig narre af retroudtrykket, for inde bag det ædle metal og safirglasset ligger et mekanisk mesterværk uden lige. Urværket hedder CH 29-535 PS Q og har under udviklingen opnået hele seks patenter. Det har både kronograf, månefase og evighedskalender – der i princippet ikke skal justeres i resten af din levetid, selv ikke ved skudår.

5: Tyndere, mindre, lettere

Efter at urene i nullerne ikke kunne blive store og shiny nok, er tendensen nu tydeligt på vej i den modsatte retning. Urene bliver typisk mindre i omkreds, tyndere og mere afdæmpede. Det ses tydeligt i det nye Bulgari Octo Finissimo Automatic, der med en tykkelse på blot 5,15 mm ligefrem er verdens tyndeste automatiske ur. Værket er Bulgari Calibre 138, der yder op til 60 timers gangreserve. Både ur og lænke er i rhodineret stål, der er blevet sandblæst, så det har fået en lækker, silkemat finish. Og med en størrelse på 40 mm, kan de fleste håndled være med her.

6: Kvartsure lever i bedste velgående

I en tid hvor de mekaniske ure nyder større anseelse end nogensinde, skal man ikke glemme, at der også fremstilles high end kvartsure. Det demonstrerer man hos Grand Seiko, der netop har lanceret to forskellige 25 års jubilæumsmodeller som en hyldest til deres Grand Seiko 9F kvartsurværk. Oprindeligt blev 9F udviklet i starten af 1990erne, hvor kvartsurværker blev mere og mere omfattende, men Seiko ønskede i stedet at fokusere kræfterne på at skabe et enkelt, stabilt og superpræcist værk. Den viste model er fremstillet i stål og er inspireret af den klassiske Seiko 44GS model fra 1967. Skiven er smukt dekoreret, og bagpå er der kig igennem safirglas til værket, der blot taber/vinder 5 sekunder om året.

7: Mere og mere bliver connected

Den schweiziske urbranche gør ofte en dyd ud af at være konservative, og der er ikke mange mærker, der har omfavnet den nyeste elektronik og udviklet smarture eller blot hybridure. Men TAG Heuer er som vanligt på forkant med udviklingen – det er ikke for ingenting, at TAG står for Technic AvantGarde. Forrige år sendte det hæderkronede mærke chokbølger gennem den schweiziske urverden, da man lancerede smarturet Connected, og sidste år fulgte så det storsælgende THCM45, hvor man kan skifte remme og horn efter behag og dermed customize sit helt eget ur. I år har man valgt at udvide kollektionen med en lidt mindre unisex-model på 41 mm, THCM41, hvilket er godt nyt til alle os, der ikke har så store håndled. Du får stadig en kraftfuld Intel-processor, den nyeste Android Wear teknologi og masser af hukommelse til at udnytte et hav af apps.

8: Grøn er det nye sort

The Rado True Thinline Nature Collection Leaf (ref. 420.0006.3.091). Pris 17.000 kr.

Efter at blå har været trendfarven i nogle år, er grøn årets farve i urverden 2018. Der var i hvert fald masser af urskiver i alle nuancer af grøn på urmesserne. Her er det Rado med en farvet perlemorsskive med aftrykket af et blad på. Modellen er en del af Nature-kollektionen, der er skabt i samarbejde med Grandi Giardini Italiani, en organisation der forsøger at holde liv i og hylde den rige arv af italiensk havekultur og -design. Uret måler 39 mm og er som altid hos Rado skabt helt i ridsefast keramik.