Lynkineser: Seagull 1963

Lynkineser: Seagull 1963

7. januar 2020 2 Af Kåre

Jeg har fået et nyt ur i samlingen, nemlig det kinesiske Seagull 1963 reissue. Det er en fin lille kronograf på 38 mm, med kuplet plexiglas og kig til værket på bagsiden. Jeg ledte faktisk efter det, da jeg var i Shanghai sidste år, men der kunne jeg ikke støve det op. Derfor havde jeg overvejet at bestille det online og tage told og import med, men så dukkede det op til salg i urtossegruppen på Facebook – og så var det jo bare at slå til!

Uret har en lidt skæg historie. Det ser vintage ud, men det er et reissue af det officielle ur, der i 1963 blev fremstillet til den kinesiske hærs flyvevåben af urfabrikken Tianjin Watch Factory. Tianjin er Beijings havneby – en lille sag på 12-14 millioner mennesker. Jeg var der for et par år siden, hvor smoggen lå så tungt, at når jeg stod på gaden foran mit hotel, kunne jeg ikke se mit værelses vinduer på 9. etage. Og det smagte lidt diesel. Men jeg skulle besøge min datter, så det måtte jeg tage med. På det tidspunkt var jeg ikke opmærksom på, at der stadig produceres mekaniske ure i byen, så jeg fik ikke besøgt fabrikken. Men hvis jeg skal tilbage en dag, vil jeg nok gøre det. Med lyntoget fra Beijing tager det ikke lang tid at komme til Tianjin, der dog ikke har så meget andet at byde på med turistøjne.

Tianjin Watch Factory blev grundlagt i 1955 og var en af de første seriøse urproducenter i Folkerepublikken Kina. I 1961 fik man til opgave at fremstille et kronografur til flyvevåbnet. Projektet blev døbt ‘304’, og de første modeller fra 1963 kendes derfor også under dette navn. Tianjin Watch Factory skiftede i øvrigt senere navn til det mere internationale navn Seagull. På deres hjemmeside kan du købe et udvalg af deres ure.

En god historie skal man ikke kimse af, når det gælder ure, og jeg synes faktisk, det bibringer et sjovt lille stykke verdenshistorie til min samling. Jeg er generelt lidt sinofil, og vi har en del kinesiske (og kinesisk inspirerede) møbler i hjemmet.

Rent objektivt betragtet er det et rigtig fint ur, især til prisen på ca. 300-400 euro, alt afhængig af, om du vil have safirglas foran og kig til urværket bagpå. Bliver det spottet i tolden, ryger der naturligvis told og importgebyr oveni, ca. 100 € ekstra. Det er nu stadig en attraktiv pris for en mekanisk kronograf.

Værket går snorlige, selvom det tikker lidt højt, og kronografen med sekunder og 30 minutters subdial fungerer perfekt. Uret sidder godt på armen, selvom kassen er en anelse tyk i forhold til diameteren – det ser sådan lidt buttet ud, men det er i småtingsafdelingen. Jeg faldt især for skiven, der har en meget fin farve, og selvom det lyder mærkeligt, så får de røde og blå visere faktisk det hele til at gå op i en højere enhed. Der er ingen lumen på skiven, og uret er kun vandtæt til 30 meter (med andre ord: det er ikke vandtæt!), så det er ikke ligefrem en beater, du kan bruge til alt. Jeg bruger den jævnligt på kontoret, hvor den sagtens kan vække opsigt. En sjov anekdote: Jeg havde det på, da jeg besøgte den nye Bulgari-butik i ILLUM. Jeg skulle kigge nærmere på den prisvindende Octo Finissimo kronograf, som er et ur til ca. 150.000 kr. Da jeg havde været igennem udvalget, kiggede ekspedienten på mit ur og var meget interesseret i det. It’s a beautiful watch! udbrød han. Og det må jeg give ham ret i – det er et smukt ur, og man får meget ur for pengene.

Lad mig endelig høre, om du er enig!