Fuldmåne

Fuldmåne

10. januar 2020 2 Af Kåre

Der er noget med ure og månen. Her får du et par af mine egne månefotos samt fire elegante månefaseure for at fejre, at det er fuldmåne i aften.

Jeg kan lige så godt sige det med det samme: jeg er vild med månefase-ure. Kronografer er cool, dykkerure er rå og evighedskalendere er imponerende, men jeg kan helt personligt virkelig godt lide månefase-komplikationen i et ur. Dels sætter den et meget dekorativt præg på urskiven, dels er der bare noget fascinerende ved månen. Jeg kan heller ikke få nok af dokumentarer om månelandingen, og sci-fi-film og -bøger har altid tiltrukket mig, så jeg er nok bare disponeret for at stirre drømmende på månen.

Så er der måske dem, der vil mene, at det er komplet ubrugeligt med en månefase på sit ur. Men hånden på hjertet, hvor mange af de dykkerure, der er i omløb, kommer nogensinde i nærheden af vand? Og hvor tit er det lige, at man bruger stopuret på sit kronograf-ur?

Det var dog først, da min yngste datter, Esther, fik et godt teleskop i 15-års fødselsdagsgave, at jeg for alvor blev interesseret i månefaseure og fik anskaffet mig et fint Frederique Constant. Når man skal ud at kigge på månen i teleskop er det nemlig helt afgørende at vide, hvor månen er i sin cyklus. Gennem den sidste håndfuld år har vi haft meget glæde af hendes teleskop, og det er virkelig spændende at se månens kraterfyldte overflade tæt på, mens vi kæmper for at få taget billeder, der ikke bliver for rystede.

Det er ikke alle urmærker, der gør lige meget ud af månefaseure, men et af de smukkeste og mest dynamiske af slagsen blev lanceret for præcis et år siden, nemlig dette Hermès unisex-ur:

Et andet månefaseur, der har fanget min opmærksomhed for nyligt, er dette fra britiske Christopher Ward. Uret har en virkelig cool lumen og blev lanceret sidste sommer som en hyldest til månelandingen i 1969.

Christopher Ward C1 Moonglow (ref. C01-40AMP1-S00K0-CK). Pris 2.120 €

Rolex har faktisk også en månefasemodel i deres Cellini-kollektion, og selvom de fleste nok forbinder Rolex med toolwatches som Submariner, så er deres dressy ure faktisk også virkelig flotte.

Og nu behøver et lækkert ur jo ikke nødvendigvis koste en bondegård, så her får du et Certina DS-8, der er udstyret med deres superpræcise quartz-værk og desuden byder på kronograf.