Lunefulde måne

Lunefulde måne

19. februar 2019 0 Af Kåre

På SIHH i Geneve fik jeg lejlighed til at kigge nærmere på den nye Hermès Arceau L’heure de la lune (med husets eget patenterede kaliber H1837). Uret er fremstillet i hvidguld og kommer i to varianter af skiven: én i aventuringlas, der minder om stjernehimlen, og én af meteorit, der minder om selve månens overflade. Urene måler 43 mm og må vel være tænkt som et herre- eller til nød unisex-ur til den store side – til trods for at månen ubetinget er et symbol på det feminine. Anyway, efter at have set dem live ville jeg ikke være bleg for at gå med dem. Den grå har et mere råt udtryk, mens den blå er mere drømmende.
De to roterende skiver med henholdsvis tidsangivelse og dato er lavet af perlemor og svæver næsten vægtløst rundt over urskiven og afslører dermed månefasen, der bliver hovedaktør på uret. Aftegningerne af månen er fordelt, så det vi ser fra den nordlige halvkugle er placeret forneden, mens synet fra den sydlige halvkugle er placeret øverst ved klokken 12. Forvirrende? Tjah, men det er vist også meningen, at det skal være et lidt drømmende sceneri, hvorfor man også har tilladt sig at tegne en Hermes-hest på den øverste måneskive. Den nederste er mere realistisk.

De to varianter er hver lavet i 100 eksemplarer og koster på det internationale marked ca. 25.000 euro.