100 år med Seiko-navnet på skiven

100 år med Seiko-navnet på skiven

16. maj 2024 0 Af Kåre

Seiko blev grundlagt helt tilbage i 1881, men det var først efter det stort jordskælv i 1923, at Seiko-navnet blev forfremmet til skiverne. Den første model hed Laurel Seiko og kom i 1924, og det markeres i år med en jubilumsmodel, der ligner til forveksling.

Grundstenen til Seiko blev lagt i 1881, da den blot 21-årige Kintaro Hattori åbnede en urmagerbutik i Tokyos Ginza-distrikt. Her reparerede han først ure og begyndte senere også at udvikle sin egne modeller på en fabrik, han døbte Seikosha , der kan oversættes til noget i stil med ‘præcisionshus’ eller ‘præcisionsværksted’. Urene fra fabrikken fik derfor præget et ‘S’ på sig, og sådan kunne det nok være fortsat, hvis ikke der var indtrådt en katastrofe.

Jordskælvet gav anledning til Seiko-navnet

Den 1. september 1923 kl. 11.58 lokal tid rystede et kraftigt jordskælv Japans hovedø Honshu. De efterfølgende brande forårsagede store ødelæggelser og tilintetgjorde blandt andet også Seikosha-fabrikken, så Kintaro Hattori måtte genstarte sit livsværk. Det markerede han ved i 1924 at lancere sit første armbåndsur med navnet ‘Seiko’ skrevet på skiven. Seiko alene betyder ‘præcis’ eller ‘eksakt’, hvilket understreger mærkets fokus på præcision.

Seiko på forkant

Seiko voksede og blev styret af Hattori frem til hans død i 1934. Hans filosofi levede dog videre, og visionen kan udledes af hans motto for virksomheden, ‘et skridt foran de andre’. Det man man sige, at hans efterfølgere siden har levet op til – bl.a. da man som de første introducerede quartz-værker i armbåndsure i 1969, og da man lancerede det innovative og stadig helt unikke spring drive-værk i 1999. 

I dag markerer Seiko sig ved ikke blot at være en af de allerstørste producenter af armbåndsure, men også ved, at man som et af ganske få mærker tilbyder et meget bredt spektrum af ure i stort set alle prislag. Hvis man tillader sig at tage Grand Seiko med i billedet (selvom det formelt set er udskilt som et selvstændigt urmmærke), er der ure fra et par tusinde kroner og op til flere hundrede tusinde kroner. Desuden findes der Seiko-ure med mange forskellige former for urværker – quartz, kinetic, solar, mekanisk, spring drive – det er der faktisk ikke andre mærker, der kan matche.

Jubilæumsmodel hylder 100-året

Her i 2024 kigger Seiko tilbage på deres lange historie og markerer de 100 år med Seiko-navnet på skiven med en jubilæumsmodel, der er en fin hyldest til uret fra 1924. Bortset fra at den nye model står knivskarpt og brillerer med bl.a. safirglas, moderne finish og et opdateret urværk, så er den meget tro mod originalen – komplet med vintageelementer som de svungne arabertal, klassiske visere og en blank emaljeskive. Uret måler 35 mm i diameter og 12,3 mm i tykkelsen, og det er udstyret med fleksible horn og bund-læderrem, som var typisk for tiden i 1920erne. Indvendigt ligger et automatisk kaliber 6R5H med 72 timers gangreserve. 

Seiko gennem tiden

1913: Laurel – det første japanske armbåndsur

Seiko Laurel var ikke blot Seikos, men hele Japans første bud på et armbåndsur. Laurel fremstår enkelt og næsten moderne i sit udtryk, selv mere end 100 år efter sin lancering. Modellen var skabt med sølvkasse og hvid emaljeskive, så når man ser på de gamle ure, er kassen voldsomt patineret, mens skiven står klar og frisk, som da den blev monteret.

1959: Alpinist til det aktive liv

Seiko Laurel Alpinist var Seikos første rigtige sportsur og var specifikt designet til bjergbestigere, og derfor var der fokuseret på holdbarhed og funktionalitet under ekstreme forhold. Gennem årene er kollektionen blevet lidt af et kultobjekt blandt urentusiaster og samlere. En af de mest populære moderne versioner af Alpinist er ref. SARB017 med den ikoniske, skinnende grønne skive der så dagens lys i 2006.

1961: King Seiko og den interne konkurrence

King Seiko-serien blev introduceret i 1961, som et svar på mærkets egen Grand Seiko, der var kommet på gaden året før. Hvordan hænger det sammen? Jo, internt havde Seiko arrangeret sig med to forskellige fabrikker, der havde til opgave at demonstrere mærkets evner inden for præcision, luksus og håndværk. Grand Seiko blev udviklet på Suwa Seikosha, mens King Seiko hørte til på Daini Seikosha. De to fabrikker konkurrerede (på venskabelig basis) om at producere det bedste, smukkeste og mest præcise ur, og den indbyrdes konkurrence ansporede til innovation og kreativitet – og resultatet var en stribe banebrydende ure, der kom på gaden i 1960erne.

1964: Crown Chronograph til OL i Tokyo

Crown Chronograph (ref. 5719-8992) var Seikos første ur med kronograf, og da det blev udviklet specifikt til De Olympiske Lege i Tokyo i 1964, var det en stor satsning og en endnu større mulighed for Seiko til at demonstrere for hele verden, hvad deres urmagerfabrikker kunne præstere. Stopuret betjenes med en enkelt knap til start, stop og nulstilling, og det blev startskuddet til en stor satsning på kronografure. Selvom denne model ikke var tænkt som et dykkerur, var det stadig så vandafvisende, at det kunne bruges til sports- og udendørsaktiviteter.

1965: Seiko 62MAS, Japans første dykkerur

Seikos – og dermed Japans – første dykkerur blev lanceret i 1965 og er kendt som Seiko 150 m Diver’s Watch ref. 6217, men bedre kendt som ‘62MAS’. Det var Seikos bud på et robust dykkerur – en genre af ure, der nærmest eksploderede i popularitet op gennem 1960erne. Uret  var vandtæt ned til 150 meter og henvendte sig ikke kun til dykkere, men til hele den hastigt voksende målgruppe af forbrugere, der dyrkede sport og fritidsaktiviteter og havde brug for et ur, der kunne holde til det meste. 

1969: Seiko ref. 6139 og kapløbet med schweizerne

I løbet af 1960erne var der lidt af et våbenkapløb i gang mellem verdens førende urmærker. Målet var at fremstille et automatisk urværk med kronograffunktion – for det var aldrig lykkedes at kombinere kronograffunktionen med automatikken. Flere schweiziske urmærker konkurrerede om at nå først, og både Zenith og et konglomerat af bl.a. Heuer og Breitling lancerede henover sommeren og efteråret 1969 deres første modeller under stor ståhej. Men allerede i maj begyndte Seiko i Japan at sælge deres ref. 6139, der netop også var et kronografur med automatik. Den her viste model med gylden skive har senere fået kælenavnet ‘Pogue’ efter den amerikanske astronaut William Pogue, der bar dette ur under Skylab 4-missionen i 1973, hvilket gjorde det til det første automatiske kronografur i rummet.

1969: Astron og kvartsrevolutionen

1969 var i det hele taget et ekstremt vigtigt år i Seikos historie, for i julen dette år introducerede mærket verden for at ur, man ikke troede var muligt: verdens første kvartsur der var småt nok til at bære om håndleddet. Modellen hed Astron, og det er ikke for lidt at sige, at det sendte en tidevandsbølge gennem urindustrien. I Schweiz taler man stadig om kvartskrisen i 1970erne, der næsten tog livet af alle de kendte mærker, fordi Seiko kunne sælge billige og præcise kvartsure til et publikum, der ikke længere så en fordel i mekaniske værker. I Japan taler man til gengæld om kvartsrevolutionen – det hele afhænger som bekendt af øjnene, der ser.

1999: Spring Drive

Seiko har altid været kendt for at udnytte alle tilgængelige teknologier til deres ure. Hvor de schweiziske mærker typisk gør en dyd ud af de mekaniske urværker, har Seiko gennem tiden udviklet og arbejdet med mange forskellige former for værker, og i 1999 lancerede man en helt ny genre af urværker, som ingen siden har kunnet kopiere: Spring Drive. Spring Drive er en blanding af et mekanisk ur med automatisk optræk, og så kvartsurets præcision gennem et elektronisk reguleringssystem, der får energi leveret fra drivfjederen. Det tog mere end 20 år at udvikle, og resultatet er ikke blot unikt, men sikrer også en høj grad af præcision samt en æstetisk oplevelse, når man ser sekundviseren glide rundt uden de sædvanlige små ‘hak’.

2024: Ny Prospex hylder historien

I år har Seiko udvidet deres Prospex-kollektion med denne model, der er (endnu) en moderne variant af Seikos første dykkerur. De senere år er der kommet en stribe modeller, der tager udgangspunkt i designet fra 1960erne, men er blevet udført efter moderne standarder. Resultaterne er blevet taget godt imod verden over, og det skal denne ref. SPB453 også nok blive. Modellen måler 40 mm, er vandtæt til 300 M og bygget op omkring det automatiske kaliber 6R55, der er giver 72 timers gangreserve. Pris 10.995 kr.