Optakt til Only Watch 2024

Optakt til Only Watch 2024

8. maj 2024 0 Af Kåre

På fredag den 10. maj sætter velgørenhedsauktionen Only Watch mere end 60 eksklusive og bogstaveligt talt enestående ure under hammeren på en storstilet auktion i Geneve. Formålet er at rejse penge til forskning i muskelsvind for 10. gang siden 2005. Her får du fire af de ure, der kommer under hammeren.

En regnbue fra Maurice Lacroix

Maurice Lacroix har været med til Only Watch siden 2009, og i år leverer mærket et smukt og farverigt ur fremstillet med en safirkasse på 43 mm, der giver frit udsyn til de mekaniske lækkerier. Det er første gang, Maurice Lacroix arbejder med safir på denne måde, og også kronen og kransen er udført i det eksklusive og meget hårde materiale. Til frit skue ligger det manuelt optrukne kaliber ML330, der samles i hånden i atelieret i Jurabjergene.

Hvert år udstikker teamet bag Only Watch en farve, som kan danne inspiration for urmærkerne, men da det i år er tiende gang, at auktionen afholdes, har man valgt at inkludere alle de tidligere farver (blå, gul, orange, rød og lilla) – samt en ny: grøn. Derfor har Maurice Lacroix udstyret uret med multifarvede detaljer, der står i fin kontrast til den antracitgrå skive.

Maurice Lacroix Only Watch 2023 (ref. MP 8008). Vurdering: 25.000 – 35.000 CHF (ca. 195.000 – 235.000 kr.)

Rattrapante fra TAG Heuer

TAG Heuer bidrager til Only Watch med mærkets første mekaniske kronograf med rattrapante, eller det man kalder split seconds – altså muligheden for at køre to stopure på samme tid. Det kan være en smart feature, da man kan stoppe den ene for at time en mellemtid, mens den anden kører videre.

Til at danne rammen om denne avancerede funktion har man valgt den klassiske Monaco-model, der så dagens lys i 1969 og blev udødeliggjort af skuespilleren og stilikonet Steve McQueen, der bar det i filmen Le Mans fra 1971, hvor han spiller racerkører i 24 timers løbet af samme navn. Den nye model er fremstillet i titanium og drives af kaliber TH81-00.

Tag Heuer Monaco Split-Seconds for Only Watch (ref. CBW2180.EB0318). Vurdering: 150.000 – 300.000 CHF (ca. 1.2 – 2.3 mio. kr.)

Keramik fra Audemars Piguet

I og med at stort set alle indtægter fra salget ved Only Watch-auktionen går til velgørenhed, kan man i flere lande trække købet fra. I kombination med ønsket om at donere penge til et godt formål har det en tendens til at presse priserne godt op – eksempelvis gik der i 2021 et Audemars Piguet Royal Oak for intet mindre end 3.1 mio. CHF (næsten 24 mio. kr.). Om dette års Royal Oak kommer lige så højt op, må tiden vise, men der er i hvert fald tale om et godt samlerobjekt, så helt billigt bliver det ikke. Modellen er en variant af den Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Openworked model, man lancerede i 2022 for at markere det ikoniske Royal Oaks 50 års jubilæum, men nu har man udført den i hvid keramik – både ur og lænke. Det 41 mm store ur er forsynet med et væld af forskellige former for håndforarbejdet udsmykning på værkdelene og broerne, hvilket vidner om den høje tekniske formåen i atelieret i Le Brassus. Brandets CEO, François-Henry Bennahmias, forklarede for nyligt, hvorfor Audemars Piguet har valgt at bakke op om projektet for nu fjerde gang i træk: “Der er noget helt særligt ved Only Watch – den måde projektet skubber de kreative kræfter til nye højder og bringer urindustrien sammen til en god sag.” 

Royal Oak Selfwinding Flying Tourbillon Openworked Only Watch Edition (ref. 26735CB.OO.1225CB.99). Vurdering: 300.000 – 350.000 CHF (ca. 2.3 – 2.7 mio. kr.)

Zenith Chronomaster Sport Only Watch Set. Vurdering: 45.000 – 55.000 CHF (ca. 350.000 – 425.000 kr.)

FAKTA: Only Watch

  • Grundlagt af Luc Pettavino, der selv havde en søn med muskelsvind.
  • Afholdes hvert andet år i Geneve – for 10. gang i år.
  • 99% af overskuddet går til forskning i muskelsvind.
  • Auktionen i 2021 omsatte for ca. 285 mio. kr.
  • De 9 foregående auktioner har tilsammen indsamlet mere end 650 mio. kr.
  • Prins Albert af Monaco fungerer som protektor for Only Watch.
  • Hvert ur i auktionen må kun være fremstillet i det ene eksemplar.