Kend din klassiker: Zenith El Primero

Kend din klassiker: Zenith El Primero

12. januar 2024 0 Af Kåre

Verdens første automatiske kronograf fylder 50 år. Zenith El Primero Chronomaster Sport er stadig et fascinerende og superpræcist ur, der indtager sin plads mellem verdens mest cool kronografer.

I slutningen af 1960erne var et stort urkapløb i gang. Alle urmageres våde drøm var at skabe et automatisk ur med kronograf. I dag lyder det måske som en selvfølge, men dengang var teknologien til at kombinere de eksisterende kronografværker med automatik langt væk. 

Både Chrono-matic Group (som var et samarbejde mellem bl.a. Heuer og Breitling), Seiko og Zenith var i al hemmelighed i gang med at udvikle deres bud, og i løbet af 1969 lykkedes det for alle tre. 

El Primero – ‘den første’

Det siges, at Zenith omkring årsskiftet 1968-1969 ved et tilfælde lurede, at Chrono-matic Group var tæt på målet og ville lancere deres kaliber Chronomatic 15 på Baselworld i marts måned. Derfor hastede man med at færdiggøre et par demomodeller af deres eget kaliber El Primero (der betyder ‘den første’ på kunstsproget esperanto), hvorefter de indkaldte til et lille, lokalt pressemøde i januar for at vise alverden det nye vidunder. Men i en tid før internet og sociale medier (og måske også fordi Zenith var et ganske lille mærke) udeblev sensationen. Derfor løb Chrono-matic Group med æren under Baselworld. Men lykken varede kort, for deres præsentation bestod nemlig også primært af demomodeller, og de endelige ure var først klar til levering til butikker og forbrugere i august. Og så overhalede Seiko dem faktisk indenom, da de allerede i maj måned kunne sende deres kronografer med kaliber 6139 ombord ud på det japanske marked. Endnu værre gik det for Zenith, som først kunne levere deres El Primero-modeller til kunderne senere på efteråret.

Måske ikke den første, men den mest levedygtige

Når man alligevel godt kan tillade sig at hylde El Primero som vinderen af kapløbet, er det fordi Zenith skabte et helt nyt og meget helstøbt kaliber fra bunden af. Det var samtidig verdens første hi-beat ur, da man øgede frekvensen på balancen fra standarden på 2 Hz til 2½ Hz, så man i princippet kunne måle ned til 1/10 sekund. El Primero var teknisk set langt forud for sin tid og produceres stadig – i opdaterede versioner. Og da Rolex i 1984 skulle revitalisere deres legendariske Daytona-kronograf, blev det med El Primero som motor. På det tidspunkt var både Seiko og de involverede parter i Chrono-matic Group for længst gået videre til andre kalibre.