Tre af de dyreste armbåndsure i verdenshistorien

Tre af de dyreste armbåndsure i verdenshistorien

13. oktober 2023 0 Af Kåre

I de sidste 10 år er priserne på armbåndsure med en helt særlig samlerværdi eksploderet. Her får du tre af de vildeste hammerslag i urhistorien.

Philippe Nautilus ref. 5711/1A-018 Tiffany Blue®. Vurderet til 52.000 $. Solgt for 6,503 mio. $ (ca. 43 mio. kr.).

I december 2021 solgte auktionshuset Philips i New York et spritnyt Patek Philippe Nautilus ref. 5711 med Tiffany Blue® skive til næsten 43 mio. kr. Vurderingen lød ellers ‘blot’ på 50.000 $, så hvorfor blev det så dyrt? Det er der flere årsager til. For det første var vurderingen sat ud fra listeprisen hos Patek Philippe for et nyt ur af samme slags. Problemet er bare, at efterspørgslen var – og er – så meget større end udbuddet. Og denne model er helt særlig pga. den Tiffany-blå skive med Tiffany-logoet på. Den blev fremstillet i blot 170 stk. for at markere 170 års uafbrudt samarbejde mellem Tiffany’s og Patek Philippe. De 169 af dem blev sat til salg hos Tiffany’s i New York, Beverly Hills og San Francisco – men den første model blev udbudt til salg hos auktionshuset Phillips. Der var tale om en velgørenhedsauktion, hvor overskuddet gik til The Nature Conservancy – en international organisation, der gennem de sidste 70 år har arbejdet for at beskytte naturen over det meste af verden. Den nye ejermand blev (af omveje, men det er en anden historie), den amerikanske ursamler Zach Lu, der dermed ikke blot har fået et smukt ur, men også doneret penge til en god sag. Af de øvrige 169 ure har bl.a. Leonardo DiCaprio, Jay-Z og LeBron James sikret sig et eksemplar.

Rolex Paul Newman Daytona ref. 6239 solgt i 2017 for knap 130 mio. kr.

Alle elskede Paul Newman. Den cool, men folkekære skuespiller, racerkører og mad-kreatør var indbegrebet af en good guy. De isblå øjne og det lune smil smeltede kvindehjerter, mens den rå, men voldsomt charmerende attitude i film som Cool Hand Luke, Butch Cassidy & The Sundance Kid og The Color of Money fik mange mænd til at ønske sig i hans sko. Og så havde han hjertet på rette sted og donerede formuer væk til velgørenhed – alene 550 mio. $ fra overskuddet af fødevarevirksomheden Newman’s Own, som han startede med en hjemmelavet salatdressing i 1982.

Derfor var det måske ikke så overraskende, at der var store forventninger, da hans personlige Rolex Daytona kom på auktion hos Phillips i 2017 – for alle ville gerne have en lille bid af Paul. Uret havde han fået af sin kone, Joanne Woodward, i 1968. Det er efterhånden kommet frem, at det var lidt af en tilfældighed. Hans kone ønskede at forære ham et ur og gik ind til en Rolex-forhandler i New York. Her så en god sælger sit snit til at komme af med en af de modeller, som solgte virkelig dårligt, nemlig sportsuret Daytona. Uret var floppet efter lanceringen et par år tidligere, og fru Newman betalte angiveligt ca. 300 $ for uret, der efterfølgende blev indgraveret med en lille hilsen: “Drive carefully – Me”. 

Da uret kom på auktion i efteråret 2017, var der et hav af interesserede, og efter en 12 minutter lang budrunde endte hammerslaget på svimlende 17,8 mio. $, hvilket ikke blot satte ny verdensrekord – det katapulterede også hele urbranchen ind i en ny tidsalder. 

Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010. Vurderet til 2,5-3 mio. CHF. Solgt for 31,2 mio. CHF (ca. 230 mio. kr.).

Det dyreste herreur, der nogensinde er solgt, er Patek Philippes one of a kind ståludgave af deres i forvejen sjældne og vanvittigt bekostelige Grandmaster Chime (der findes et par eksorbitant dyre dameure fra Graff, men det er quartz-ure, der er overlæsset med ædelstene – dem regner vi ikke med her). På Only Watch-auktionen i november 2019 måtte den glade køber lægge næsten 230 mio. danske kroner for det 47,7 mm store ur, der er det mest komplicerede fra Patek nogensinde. Dets indre er et mikromekanisk mesterværk og indeholder 20 komplikationer, bl.a. evighedskalender og hele fem forskellige former for klokkespil og en akustisk alarm. 

Grandmaster Chime blev skabt første gang i 2014 for at fejre Patek Philippes 175 års jubilæum og er kun produceret ganske få af slagsen (mindre end 10). Et af dem befinder sig på Patek Philippes eget museum i Geneve, resten er fordelt over en eksklusive skare af samlere og feinschmeckere. Udviklingen, produktionen og samlingen af modellen har ifølge Patek selv taget mere end 100.000 timers arbejde, hvilket jo med lidt hovedregning giver en timepris på 2.300 kr. – så er prisen vel næsten okay…