Oris: From Fanø with love

Oris: From Fanø with love

18. september 2023 0 Af Kåre

Det schweiziske urmærke Oris inviterede mig med til Fanø for at kigge på vild natur i Vadehavet – og præsentere deres nye dykkerur, Aquis Dat Watt II, der er blevet til i samarbejde med Common Wadden Sea Secretariat (CWSS). Det blev en hyggelig weekend, der handlede mere om naturen end om uret.

Vadehavet er det største, ubrudte tidevandssystem i verden og strækker sig over 500 km langs den danske, tyske og hollandske kyst. Det dynamiske landskab, den biologiske rigdom og de mange trækfugle gør området til noget helt enestående, og derfor blev det udpeget som UNESCO verdensarv i 2009. 

Området overvåges af Common Wadden Sea Secretariat (CWSS), der er et dansk-tysk-hollandsk sekretariat, der arbejder for at beskytte og informere om det unikke tidevandssystem. Og netop for at sprede budskabet om Vadehavet indgik CWSS for to år siden et samarbejde med Oris, der lancerede et særligt og Vadehavs-inspireret dykkerur i deres Aquis-kollektion. Modellen fik navnet Dat Watt, der er det hollandske navn for Vadehavet.

Ny model markerer fortsat samarbejde

For nyligt forlængede man samarbejdet med to år og benyttede anledningen til at lancere en ny model, Dat Watt II, der igen er en 43,5 mm stor stålversion af Aquis. Uret fremstilles i 2009 eksemplarer, da 2009 markerer året, hvor Vadehavet blev udpeget som verdensarv.

Det særlige ved modellen er dels indraveringen på bagkassen (der viser trækfugle over vadehavet), dels den smukt changerende skive, der er inspireret af farvetonerne i marsken – de salte strandenge, der udgør en vigtig del af Vadehavets særpræg. Og det er der en god grund til, forklarer Anja Domnick fra CWSS: “Der findes i alt ca. 2.300 arter af dyr og planter her. Marsken er et brændpunkt for biodiversiteten og rummer en utrolig rigdom af bl.a. insekter og edderkopper, som er afhængige af det særlige mikroklima i de salte strandenge.” 

En del af Oris Change for the Better-kampagnen

Oris’ samarbejde med CWSS indgår i Oris’ mangeårige kampagne Oris Change for the Better, der gennem årene bl.a. har støttet hajer, koralrev og kampen mod plastik i verdenshavene. Ud over konkrete projekter med indsamling af plastik i havet, sikrer samarbejdet med Oris også, at organisationen når ud til et bredere publikum, forklarer Anja Domnick: “Oris har åbnet dørene for et publikum, som vi ikke kunne have nået på egen hånd. Gennem Oris’ kanaler får folk over hele verden kendskab til Vadehavet og vores arbejde. Det er vigtigt for os, fordi folk kun kan beskytte det, de kender til.”

1