Arcanaut – en ny dansk urrejse er begyndt

Arcanaut – en ny dansk urrejse er begyndt

1. august 2023 0 Af Kåre

Arcanaut er navnet på et ambitiøst, dansk urmærke, der ønsker at forene dansk formsprog og produktion med schweizisk urmageri – tilsat en lille dosis galskab.

Exclusive ure laver man i Schweiz, det ved de fleste. Producenter af de delikate dele ligger i Schweiz, og hele industriens infrastruktur er bygget op her, så det er svært at komme udenom alpelandet, hvis man vil bygge et ur. Svært, men ikke umuligt. Danske Arcanaut har gennem de sidste par år fundet en metode til at fremstille og samle ure herhjemme. Grundlægger og designer Anders Brandt forklarer: “Vi køber værkerne hos Soprod i Schweiz, men skiverne laver vi i Sverige, mens urkasserne – altså selve urhusene – og viserne fremstilles i Danmark. Efterfølgende samles det hele af vores egen urmager her i Danmark.”

Flere fordele ved dansk produktion

Det startede egentlig af nød, da Arcanaut ikke kunne finde investorer, der ville satse på en bekostelig produktion i Schweiz, så løsningen blev at få urene produceret i Danmark. “Problemet med urproduktion er, at tolerancerne er så små. Men i Danmark har vi en række virksomheder, der producerer høreapparater, og de kan lave den slags, så nu laver de vores urkasser og visere”, siger Anders Brandt, der selv har tegnet den markante urkasse. Han havde ikke som sådan en interesse for ure, før han startede Arcanaut, men han var til gengæld interesseret i arkitektur og design. Og så har han en blandet baggrund som både tømrer og antropolog. 

“Jeg tror min fordel var, at jeg kom et helt andet sted fra. Som tømrer lærer man jo at dimensionere og lave arkitekttegninger. Når man ser på vores ur, kan man se, at alt passer med rette linjer og cirkler, for jeg tegner med lineal og passer.” 

Han er med andre ord ikke den typiske urdesigner, og Arcanaut har da heller ingen ambitioner om at være det typiske urmærke – tværtimod: “Når folk spørger om det et sportsur eller et dykkerur, så plejer jeg at sige, at det er et Arcanaut-ur. Jeg tror ikke, vores designs er for alle – nogle vil hade det, andre vil elske det. Men det er bedre end ligegyldighed. Se fx vores model med Fordite-skive, det er noget virkelig skørt, der er indkapslet i skandinavisk design. Vi kalder det selv ‘contained madness’.”

Ingen danske kunder – endnu

Arcanaut laver som udgangspunkt små, men ikke decideret limiterede serier, og i 2022 nåede man at producere ca. 70 ure. Ambitionen er at fordoble det antal i 2023 og så nå op på 500 i 2024. Urene sælges primært til udlandet, og faktisk har der ikke været en eneste dansk kunde endnu – der er et par svenskere, der har købt, men ellers er det primært USA og Mellemøsten, der aftager urene.

Se mere på www.arcanaut.watch