Månen tur-retur

Månen tur-retur

24. marts 2023 0 Af Kåre

For ægte urnørder er der masser af museer og oplevelser i vente i urenes hjemland, Schweiz. Jeg tog til Biel/Bienne for at besøge Planet Swatch og Omega Museum.

Foran Omegas museum i Biel/Bienne i Schweiz står en eksakt kopi af landingsfartøjet the Eagle fra Apollo 11-missionen. Da Omegas ikoniske Speedmaster-kronograf er berømt for at være ‘måneuret’ – det ur, som de amerikanske astronauter bar på den første mission til Månen – giver det rigtig fin mening, at man bliver budt velkommen på denne måde. 

Men at Omega er meget andet og mere end måneure, kan du blive klogere på ved selv at besøge museet, der retteligt hedder Cité du Temps og indeholder Omega Museum på første sal, mens søstervirksomheden Swatch holder til på anden sal med udstillingen/museet Planet Swatch.

Plastic-fantastic

Jeg besøger stedet i januar, og selvom det er off season, er jeg overrasket over, hvor få besøgende der er. Le Musee du Temps er relativt nyt (åbnede i 2019), og det er helt gratis at komme på besøg. Guiderne på stedet anbefaler at starte med Planet Swatch på anden sal og så gå ned til Omega Museum bagefter. Der er noget underligt ulogisk i det, men anyway, skik følge osv. I Planet Swatch kan du opleve ca. 6.000 forskellige ure, hvilket meget godt understreger populariteten og omfanget af Swatch-universet. Udstillingen er delt op i forskellige temaer, som du kan dykke ned i ved at følge streger i gulvet. Eller du kan – som undertegnede – drysse rundt og lade dig imponere af det farvestrålende plastik-menageri i dit eget tempo. Sjovest fandt jeg afdelingen med de forskellige samarbejder med kunstnere, hvor det sjove, kulørte og alligevel seriøse på en eller anden måde går op i en højere enhed.

Fra Månen til OL og James Bond

I Omega-afdelingen kan det anbefales at snuppe en audioguide, da der er baggrundshistorier til mange af de udstillede genstande. Du får bl.a. historien om familien Brandt, der startede urproduktion i 1848. Da anden generation tog over, udvikledes urmageriet til et højt, industrielt niveau, og da man i 1894 introducerede det banebrydende urværk 19-ligne, omdøbte brødrene Louis-Paul og Cesar Brandt familiefirmaet til Omega efter det sidste, afsluttende bogstav i det græske alfabet – for nu kunne man ligesom ikke komme meget længere i udviklingen. 

Det kunne man jo heldigvis, og det kan du opleve i de små øer i udstillingen, hvor der fokuseres på bl.a. Omegas samarbejde med OL og James Bond. Og så er der selvfølgelig også en månebil og en astronaut til at fremvise Speedmaster-modellerne.

Shop amok

Ved siden af museet, ligger en Omega-butik, så hvis du pønser på at skulle have en stor souvenir med hjem, er det her, du skal gå ind. Ud mod vejen ligger en mindre Swatch-butik og byder på de lidt billigere ure.

Det er relativt nemt at komme til Le Cité du Temps, der ligger i gåafstand (ca. 1,5 km fra hovedbanegården i Biel/Bienne). Det tager ca. 2 timer med tog/bil fra Geneve eller Zürich til Biel/Bienne. Både SwissAir, SAS og EasyJet flyver jævnligt direkte fra København til Schweiz til rimelige priser.

Se mere på www.citedutemps.com