Kend din klassiker: Breitling Navitimer

Kend din klassiker: Breitling Navitimer

2. februar 2023 2 Af Kåre

Breitling Navitimer kunne sidste år fejre 70 år på vingerne – her får du historien bag en af de mest ikoniske kronografers historie.

1950erne er på mange måder luftfartens guldalder. I årene efter 2. verdenskrig blev flyvningen for alvor udbredt over hele kloden, og selvom teknologien udvikledes hurtigt, var piloterne stadig afhængige af rudimentære hjælpemidler som et pålideligt armbåndsur, når de skulle navigere over lange afstande. På dette tidspunkt leverede Breitling allerede måleinstrumenter til flyindustrien, og armbåndsure havde urmærket fremstillet i årtier. Så hvorfor ikke fusionere de to verdener?

Designet som et værktøj til piloter

Nogenlunde sådan må indehaver Willy Breitling have tænkt, da han designede den første Breitling Navitimer (sammentrukket af navigation-timer) i 1952. Eller faktisk har han nok gjort sig tankerne allerede nogle år før, for tilbage i 1940 havde han udviklet den første Breitling Chronomat, der var karakteriseret ved sin kronograf-funktion og sine tre skalaer på kransen: tachymeter, telemeter og pulsometer. Uret var beregnet til piloter, der havde brug for en hjælpende hånd, når de skulle udregne afstande eller hastigheder under flyvningen. 

Navitimeren blev fra starten af tænkt som et regulært redskab til piloter, og ikke som sådan som et kommercielt ur til menigmand. Det blev det udviklet i samråd med piloterne fra organisationen Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA), der fra 1954 af valgte det som deres officielle ur til medlemmerne, og derfor prydes de første Navitimers ikke med Breitlings logo, men med AOPA’a. 

“Dengang kunne hverken Breitling eller AOPA have forestillet sig betydningen af dette partnerskab”, forklarer Breitlings CEO Georges Kern og fortsætter: “Men det har resulteret i et ur, der er så meget større end et ur. Vi kaster ikke om os med udtrykket ’ikon’, men Navitimer er et af de lettest genkendelige ure, der nogensinde er lavet. Det er på samlerlister over de bedste ure nogensinde. Det, der begyndte som et værktøj for piloter, er kommet til at betyde noget specielt for alle de mennesker, der har haft dette ur med på deres personlige rejse”.

Den allerførste Navitimer sad efter sigende om håndleddet af en pilot i en Lockheed Constellation flyvemaskine, et af de mest elegante fly nogensinde og på daværende tidspunkt en state of the art-maskine, der fløj ved høj hastighed (600 km/t) og var beregnet til både persontransport og militær brug. I en årrække i det 21. århundrede sponserede Breitling i øvrigt en restaureret Super Constellation-maskine, der blev anvendt til flyshows verden over, men dette samarbejde ophørte for få år siden

En designklassiker

De første Navitimers målte 41 mm, var fremstillet i stål og var forsynet med en helt sort skive med de velkendte tre subdials, som stadig pryder (de fleste) moderne Navitimers. I starten anvendte man ikke referencenumre, men man kan kende de første modeller på, at de er udstyret med det klassiske Valjoux 72-kronografværk. Efter kort tid gik Breitling over til det robuste Venus 178 kronografværk, og derefter hedder referencen 806. Den første Navitimer med Breitling-logoet på urskiven ankommer i 1959, en model der blev genudgivet i 2019 i forbindelse med dens 60 års fødselsdag.

I 1969 kom den første Navitimer med automatisk urværk i forbindelse med det store gennembrud det år, hvor en række urmærker stort set samtidig udviklede kronografure med automatisk optræk – en teknologisk bedrift der var mange år undervejs og resulterede i dels Zeniths El Primero, Seikos kaliber 6139 og så det Chrono-Matic-værk, som Breitling, Heuer og Buren udviklede sammen og som bl.a. kom til at sidde i Navitimeren og Heuer Monaco.

Arven lever videre

Navitimer er i dag en klassiker og et samlerobjekt, og mange berømtheder har gennem tiden svoret til det ikoniske udtryk – fra Mercury-astronauten John Carpenter der bar den særlige 24-timers udgave ‘Cosmonaute’ under rumflyvninger i 1960erne, til Miles Davis, der ofte havde sit på, mens han spillede live. I nyere tid har bl.a. skuespiller John Travolta været fan – måske fordi han også selv er pilot.

Siden de første modeller af Navitimeren er der kommet et hav af forskellige modeller, og denne sommer er der landet en hel stribe nyheder i anledning af 70 års fødselsdagen for designet. Årets modeller kommer i en række friske farver, og som en hyldest til de allerførste modeller er AOPA-vingerne tilbage ved deres oprindelige position ved klokken 12. Med størrelser i både 46, 43 og 41 mm er der en model til de fleste håndled. De fleste er i stål, men der er også mulighed for guldkasse, og alle modellerne kommer med det COSC-certificerede Breitling Manufacture Caliber 01 urværk, som Breitling yder fem års garanti på.

TEKSTBOKS: Bag om brandet: Breitling

Breitling blev grundlagt i 1884 i Saint-Imier af Leon Breitling. Hans barnebarn, Willy Breitling, overtog virksomheden i 1935 og er ansvarlig for ‘det moderne’ Breitling, især i forbindelse med udviklingen af Navitimeren. Da Willys børn ikke var interesseret i at overtage familievirksomheden i 1970erne, hvor Breitling var hårdt trængt økonomisk pga. quartz-krisen, valgte Willy Breitling at sælge virksomheden, endda i flere dele. Det betød, at Navitimer-designet overgik til Ollech & Wajs, mens maskinerne til fremstilling af ure blev solgt andetsteds – og selve navnet og arkivet over designs blev solgt til det relativt nye urmærke Sicura, der ejedes af Ernst Schneider. Sicura skiftede efterfølgende navn til Montres Breitling AG, men denne rekonstruerede virksomhed havde i princippet ikke andet med det originale Breitling-navn at gøre end at de havde overtaget rettighederne. Da Willy Breitling døde i 1979, var en æra forbi. I 2017 og 2018 solgte Ernst Schneiders søn, Theodore Schneider hele virksomheden til kapitalfonden CVC for ca. 1 mia. $.