Interview med en samler: Kristian Haagen

Interview med en samler: Kristian Haagen

28. oktober 2022 2 Af Kåre

Kristian Haagen har været fascineret af ure siden barndommen i 1980erne. Han har tidligere arbejdet som vurderingsekspert for Bruun Rasmussen og laver i dag konsulentarbejde for store schweiziske urmærker. Og så er han en af Danmarks mest velbevandrede ursamlere. Her kan du se nogle af skattene fra bankboksen og få tips til at komme i gang med selv at samle.

Hvad har du om håndleddet i dag?

“Rolex Sea-Dweller ref. 1665 ‘Rail Dial’ fra 1978”.

Hvornår startede din urinteresse?

“Jeg har altid været vild med ure. Faktisk siden jeg var seks år gammel. Men jeg vidste også godt, at de ure jeg drømte om var dyre. Derfor handlede jeg med kopi-ure i min gymnasietid. De betalte mine byture. Kopi-urene lignede det jeg gerne ville have. Men jeg havde ikke råd til “the real thing” som teenager”.

Hvornår begyndte du så at samle på the real thing?

“Mit første ‘rigtige’ ur var et Tudor Chronograph Big Block, som jeg købte i 1993. Jeg fandt det online, og dengang var internettet ganske nyt, men via dedikerede fora erfarede jeg, at jeg ikke var alene med min interesse i ure. Jeg købte uret, fordi jeg syntes det lignede et Rolex Daytona, og så mente jeg, at jeg havde fået mine drømme opfyldt. Men … det viste sig hurtigt, at de kun lige var begyndt”.

Hvor mange ure har du i din samling i dag? 

“Jeg har vel 60-70 stykker, og jeg kan stadig blive helt nyforelsket, når gang jeg står nede i bankboksen og ser på min samling”.

Hvor meget udskiftning er der? 

“Der er ikke meget udskiftning. Dog er de seneste indkøb nyere ure, der er blevet lanceret de seneste tre-fire år: Rolex Submariner, GMT-Master, Air-King og Daytona. Men der har også sneget sig et par ure fra Linde Werdelin, Vacheron Constantin og Panerai ind i samlingen de seneste par år. Det er dog ikke gået ud over de ældre ure, jeg ejer. De er stadig i samlingen, for jeg synes, det er svært at sælge ud fra min samling. Jeg synes jo, at alle mine ure repræsenterer noget unikt – hvilket også forklarer, hvorfor de overhovedet er i min samling”.

Hvordan køber du nyt til samlingen – hvad går du efter?  

“Det handler typisk om forførelse. At jeg ser et ur, jeg falder for. Måske om armen af en person, som jeg respekterer. Et godt eksempel er dengang jeg købte et IWC Big Pilot ref. 5002, fordi jeg havde set det om armen på John Malkovich. Jeg er stor fan af ham, og at se det ur om hans arm, gjorde udslaget: So Ein Ding Muss Ich Auch Haben”.

Køber du for din egen passions skyld, eller handler det også om investering? 

“Jeg har aldrig nogensinde købt et ur, fordi jeg tænkte på at tjene penge på det. Jeg køber ure, som jeg synes er flotte og interessante. Især dem med en spændende proveniens. Det er jo også først i de seneste par år, at visse ure har vist sig at stige eksplosivt i værdi. At mange af urene i min samling har vist sig at stige i værdi ændrer ikke ved noget – så længe jeg ikke sælger dem”. 

Din hobby er blevet dit job – hvordan føles det? 

“Jeg føler mig meget heldig. Men jeg er ikke kommet sovende til dér, hvor jeg er nu. Du kan selvfølgelig sige, at min passion er mit job. Og at kække tunger måske dermed vil sige, at jeg ‘ikke arbejder’, men blot ‘udlever min passion’. Sådan er det ikke. Slet, slet ikke. Jeg pukler for at få et firma til at fungere. Jeg er co-founder af Dailywatch, der har 2.5 millioner følgere på Instagram. Vi arbejder på konsulentbasis for nogle af de mest toneangivende firmaer, bl.a. Vacheron Constantin, A. Lange & Söhne, IWC, Glashütte Original, Jaeger-LeCoultre og TAG Heuer og rådgiver i marketing og kommunikation. Det betyder, at jeg er meget på farten og skal levere varen. Hver gang. Hver dag. Året rundt”.

Hvad samler du mest – nye ure eller vintage? 

“Både og. I de seneste år har jeg dog købt en hel del nyere Rolex-ure, ikke mindst sportsmodeller af stål. Men før i tiden købte jeg kun vintage Rolex. Jeg synes, at de ældre ure er spændende, fordi de alle fortæller en historie. Med de nye ure skal man selv skabe historien. Men jeg anerkender også, at jeg kan leve et aktivt liv i højere grad med et nyt Rolex om armen, end med et ældre. Der er stor forskel på et acrylic-glas og et safirglas. Og jeg tager heller ikke i svømmehallen med et ældre Sea-Dweller om armen. Det har jeg gjort. Med fortrydelse. Når jeg dyrker sport, sidder der et nyere ur om armen”. 

Du har især mange sportsure, der på en eller anden vis knytter an til militæret – hvad er det lige med dem, der fascinerer?

“Jeg var ikke selv i militæret, men jeg tror, jeg er blevet påvirket af krigshistorierne fra National Geographic. Det er noget med den overdrevne maskulinitet, og de ure, man så i annoncerne i magasinerne i 1970erne og 1980erne, så man også inde i bladet i artiklerne. Og dengang var verden jo altså meget større. I dag er verden lille. Min kæreste var så sød at give mig et abonnement på National Geographic i fødselsdagsgave, da jeg fulgte 50. Det var dødssygt, for i dag kender vi til alle afrikanske stammer, vi kender alle de små junglestier i Sydamerika – vi ved det hele. Men det vidste vi altså ikke dengang i 1970erne, hvor der ikke var noget internet, og det eneste vi havde, var et sort-hvid tv. 

Hvad er det billigste ur i din samling? 

“Et Swatch Peanuts SMAK!, som jeg købte i lufthavnen i Zürich”. 

Hvad er det mærkeligste ur, du nogensinde har købt? 

“Udover en masse Swatch-ure, så har jeg også købt nogle stykker af Seiko Speed Master, der er designet af Giorgetto Giugiaro. Denne model var med i filmen ‘Aliens’ fra 1986. Det var et ur, som jeg elskede som ung. Det er et banebrydende design, der var interessant i 1986 – og stadig eftertragtet i 2022”.

Hvilket ur går du mest med lige nu?

“For tiden går jeg meget med et Tudor Pelagos FXD Marine Nationale. Det er et fedt design. Jeg holder meget af enkle ure uden en masse dikkedarer. Jeg købte det i Paris i november 2021, efter jeg havde set det under Dubai Watch Week nogle uger før. Den militære inspirationskilde er med til at gøre dette ur interessant”. 

Er der et ur, der betyder særlig meget for dig?

“Det ur fra min samling, der betyder mest for mig, er mit Patek Philippe Nautilus ref. 3700 fra lanceringsåret, 1976. Som jeg husker det, var lige netop dette ur, det allerførste jeg lagde mærke til i National Geographic. Jeg var seks år gammel. Lige siden har jeg drømt om at eje dette ur. Og det gør jeg nu. Det føles helt fantastisk, hver gang jeg bærer dette epokegørende ur. Og selve måden jeg fik fat i det på er også lidt sjov. For ca. fem år siden, kontaktede en ældre herre mig og fortalte, at han havde det her ur, og om jeg var interesseret – det skulle bare lige serviceres. Jeg var selvfølgelig interesseret, men jeg havde lige købt en villalejlighed sammen med min kæreste, og jeg havde faktisk ikke rigtig økonomien til det. Der gik noget tid, og jeg troede, at jeg havde forspildt chancen, men så vendte han tilbage og sagde, at nu var det tilbage fra service, og om vi kunne slå halv skade om det. Jeg mødte op på hans kontor, der var sådan et klassisk brunt og old school kontor, hvor der sad en potent herre på to meter og tog imod. Han smed uret på bordet og sagde ‘værsgo’. Jeg forklarede, at jeg kun havde en del af beløbet og måtte overføre resten senere. Det var fint med ham, han stolede på mig, så jeg fik uret med i hånden. To dage senere ringer han, mens jeg kører bil. Han siger, ‘Jeg håber du har sikkerhedssele på, for der skulle jo nødig ske noget med dig – jeg har ikke modtaget pengene endnu’. Han sagde det med et smil på læben, og han fik selvfølgelig sine penge. Det ur skiller jeg mig ikke af med, selvom prisen på det er steget en del”.

Du må have set det meste i branchen – kan du stadig blive begejstret over nye urdesigns?

“Under Watches & Wonders i foråret 2022 blev jeg begejstret over Vacheron Constantin 222. På trods af, at uret har en begrænset diameter på 37 millimeter, så sidder det eventyrligt om min arm. Desuden synes jeg, at Van Cleef & Arpels laver nogle helt fantastiske og dybt fascinerende ure. De er ganske vist til det kvindelige håndled. Jeg synes også, at Cartier gør det rigtig godt. Mange af deres lanceringer begejstrer og overrasker – endda selvom de ofte er inspireret af modeller, der blev lanceret for adskillige årtier siden. Og nå ja, så må jeg indrømme at Rolex GMT-Master med kronen på den modsatte side også tiltaler mig. En totalt uventet og ‘skæv’ lancering. Og det er måske det, der tiltrækker mig: Det skæve, det uventede og det ikke umiddelbart kommercielle. Husk nu, at grimme hunde også fortjener et kærligt hjem”.

Hvad er dit seneste køb? 

“Et Rolex Sea-Dweller ref. 16600 fra 2004 i absolut perfekt stand”. 

Er der et ur, du drømmer om, men ikke har kunnet få fingrene i? 

“Et Patek Philippe ref. 5970. Det er et af de smukkeste ure, der nogensinde er lavet. Men det er så dyrt, at jeg aldrig kommer i nærheden af det”. 

Hvilket salg fortryder du mest? 

“Jeg solgte et Patek Philippe Nautilus ref. 5711 to uger før, at Thierry Stern meddelte, at modellen ville udgå af produktion. Det kostede mig mange, mange penge. Men … jeg fortæller denne historie med et smil på læben. Netop fordi jeg ikke handler med ure. Og derfor ikke higer efter profitten”. 

Hvordan har du det, hvis du kommer hjemmefra uden at have et ur på?

“Det er aldrig sket. Men hvis det skete, så ville jeg føle mig meget, meget nøgen. Så kunne jeg ligeså godt sætte mig ud i Landroveren i bar røv. Det er en kæmpestor del af mig og have et ur – det er en del af min uniform. Ure er vigtige for mig. Jeg elsker den gode historie. Jeg lever af at fortælle historier. Og uden et ur om armen er jeg historieløs”. 

Hvad tager du på, hvis du skal flexe/imponere nogen? 

“Jan Stages gamle Rolex GMT-Master fra 1968 eller et Rolex Sea-Dweller fra 1992, der har været med på seks missioner til Balkan. De imponerer med hver deres proveniens. Og er perfekte tikkende historiefortællere.

Hvilke ure ‘bør’ man have i en samling? 

“Omega Speedmaster, TAG Heuer Monaco og Rolex Submariner. De tre modeller er nogle af de vigtigste i moderne urmageri. Speedmaster og månelandingen, Heuer Monaco og hurtige biler, og Submariner dybt under havets overflade. De tre ure repræsenterer desuden begrebet til lands (Monaco), til vands (Submariner) og i luften (Speedmaster)”.

Har du et godt råd til den nye ursamler, der er i gang med at spare sammen til sit første ‘rigtige’ur?

“Glæd dig over det ur, der ender på din arm efter lang tids opsparing og research. Lad være med nogensinde at sælge det igen. Dit første ‘dyre’ ur er vigtigt, det repræsenterer et mål, en drøm, der er blevet opfyldt. Det skal man beholde for evigt”. 

Kristian Haagens tips til din ursamling

Budget max 5.000 kr.

“Gå efter et ældre Omegas Seamaster fra 1960erne. Det er et klassisk ur med et uopslideligt værk. Skal det være nyt, så kig efter Certina, Tissot eller Seiko”.

Budget max 20.000 kr. 

“Her vil jeg anbefale det nye Cartier Tank Must “Solar Beat”. Det er et klassisk og historisk vigtigt design, men her med et fremtidssikret værk. Skal det være mere sporty, kan det være et TAG Heuer Aquaracer”. 

Budget max 75.000 kr. 

“Et godt valg kunne være IWC Big Pilot’s Watch 43 mm. Det er et ikonisk design, der nu er kommet i en mere moderat størrelse. Andre muligheder kunne være Omega Speedmaster Dark Side of the Moon eller et Glashütte Original CQ dykkerur – eller et Jaeger-LeCoultre Polaris”. 

Interviewet her har tidligere været bragt i magasinet Watches & Jewellery