En helt ny måde at måle tiden på

En helt ny måde at måle tiden på

18. november 2021 0 Af Kåre

Frederique Constant lancerede i foråret det banebrydende Monolithic-urværk med en helt ny form for balance i ét stykke silikone, der erstatter 26 normale dele i et mekanisk ur. Under Geneva Watch Days talte jeg med direktør Niels Eggerding om processen med at udvikle Monolithic.

I de sidste 300 år har indmaden i et mekanisk ur ændret sig forbløffende lidt. Der er kommet nye materialer til, og alting er blevet mindre – men grundlæggende har måden at måle tiden på ikke ændret sig alverden. En drivfjeder har trigget en balance bestående af en masse små dele til at udmåle tiden i små hak af typisk ¼ sekund, hvilket har skubbet til tandhjulene og drevet viserne rundt. Men i foråret 2021 viste Frederique Constant, at det stadig er muligt at genopfinde den dybe tallerken, da de introducerede værket Monolithic FC-810 udviklet i deres eget atelier og i samarbejde med virksomheden Flexous.

Ét stykke silikone erstatter 26 dele

Hele humlen i Monolithic er, at ét enkelt lille stykke fleksibelt silikone nu erstatter hele 26 små metaldele i en traditionel balance. Men hvordan opstod ideen til at nytænke selve hjertet i et mekanisk ur?

“Vi har altid satset på at være innovative, og det har altid været vigtigt for os at udvikle vores egne urværker – og gøre det i et tilgængeligt prisleje. Så vi er konstant på jagt efter nye måder at gøre tingene på. I slutningen af 2017 mødte Peter Stas (grundlæggeren af Frederique Constant, red.) direktøren for virksomheden Flexous, der fortalte, at han havde en ide til et nyt urværk, hvor én del kunne erstatte 26 mindre dele. Peter blev begejstret og ringede til mig med det samme, og jeg sagde øjeblikkeligt god for projektet. Vores ønske var at gøre det så småt som muligt, så det kunne passe ind i vores open heart-modeller, der er en fast del af mærkets DNA. Og så skulle det være high frequency. Balancen er stort set ikke blevet udfordret i moderne urmageri. Vores ide var enkel, og det skulle kunne produceres i stor skala. Vi tager det step by step og satser på med tiden at kunne gøre værket endnu mere præcist”, forklarer Niels Eggerding, da jeg besøger ham på fabrikken i Genève under Geneva Watch Days.

Frederique Constant er et relativt ungt urmærke med mindre end 30 år på bagen, men lige siden 2004 har man satset kraftigt på at udvikle sine egne inhouse urværker – de senere år med både evighedskalendere, tourbilloner og andre komplicerede elementer. Og i dét lys er det faktisk meget naturligt, at det netop er Frederique Constant, og ikke et af de hæderkronede urmærker med et par hundrede års historie bag sig, der nu har sat sig for at skabe en helt ny måde at måle tiden på.

Men hvordan virker det så? Ja, pointen er, at når den nye silikoneskive tilføres kraft fra drivfjederen, vibrerer den med en høj frekvens (40 Hz i modsætning til traditionelle urværker, hvor balancen svinger med typisk 4 Hz). Vibrationen driver tandhjulene, og pga. den høje frekvens og de få bevægelige dele kan man opnå både COSC-lignende præcision, 80 timers gangreserve og en fuldstændig smooth sekundviser. Og det både ser og lyder ret fint, når man kommer tæt på uret — det svinger så hurtigt, at man kun fornemmer en uklarhed, en rystelse. Og lægger man øret til, lyder det som et lille insekt der summer.

Monolithic har altså en længere gangreserve end standard-mekaniske værker (der typisk ligger på 40-50 timer), og da der er færre bevægelige dele, er der mindre slitage og mindre smørelse påkrævet. Samtidig løser den blot 0.3 mm tykke og knap en centimeter store skive silikone problemet med påvirkning af magnetisme — magnetfelter i laptops, højttalere og fladskærme kan normalt få mekaniske ure til at blive mindre præcise.

Frederique Constant har i første omgang valgt at lancere værket i et klassisk design i deres Slimline-kollektion, hvor man kan se ind til silikoneskiven. Og hvordan er uret så blevet modtaget?

“Jeg har arbejdet i urbranchen i 21 år, og jeg har aldrig oplevet så stor en succes. Aldrig, heller ikke dengang jeg arbejdede hos Omega. Og det gælder både i forhold til salg, feedback og pressedækning. Det er første gang vi har udsolgt en kollektion, før vi overhovedet har leveret et eneste ur. Så det kan vi roligt kalde en succes”, siger Niels Eggerding.

Og sådan en succes kalder vel på flere modeller med det nye værk?

“Ja, vi har noget i planerne for 2022, hvor det kommer til at indgå i et mere sporty udtryk. Man kan evt. kigge i retning af vores ur til Only Watch-kollektionen, så har man en god ide om, hvad vi kommer til at lancere”, slutter Niels Eggerding.

Og hvis du nu ikke lige kan huske Frederique Constants Only Watch-bidrag, så kan jeg fortælle at det var en unik udgave af deres populære Highlife-kollektion, der er sportsure med integreret lænke. Herunder kan du se et par af modellerne, som jeg fik vist under mødet. Jeg tror, det bliver et godt match med det nye urværk.