Hamilton og Oppenheimer

Hamilton og Oppenheimer

2. april 2024 Slået fra Af Kåre

Urmærket Hamilton har haft en tæt forbindelse til filmindustrien i over 90 år. Samarbejdet med Hollywood begyndte i 1932, og siden har Hamilton-ure optrådt i over 500 store spillefilm – bl.a. i den Oscar-vindende film ‘Oppenheimer’.

Filmen ‘Oppenheimer’ blev den helt store vinder ved Oscar-uddelingen i marts måned. I filmen bærer hovedrolleindehaveren Cillian Murphy hele tre forskellige ure – alle originale Hamilton-modeller fra 1930erne og 1940erne. Instruktør Christopher Nolan er kendt for at gå op i detaljerne, så han insisterede på, at urene skulle være originale, og ikke reproduktioner. 

Til J. Robert Oppenheimer, spillet af Cillian Murphy, blev tre modeller udvalgt: Cushion B, Endicott og Lexington, der hver især repræsenterer den amerikanske designarv med et tydeligt præg af art deco-stil. Til Kitty Oppenheimer, spillet af Emily Blunt, faldt valget på et elegant Lady Hamilton A-2 i 14 kt guld, mens Matt Damon i rollen som Generalløjtnant Leslie Groves, Jr. bar to forskellige, nemlig et Piping Rock og et Military Ordnance-ur.

Hamilton og Hollywood er tæt forbundet

Hamilton har længe haft et tæt samarbejde med Hollywood. Det hele startede i 1932 i filmen ‘Shanghai Express’, hvor en gruppe passagerer rejser gennem Kina med tog, midt i en borgerkrig. Den britiske hærofficer, kaptajn Harvey, spillet af Clive Brook, afslører et Hamilton-ur, som gemmer et billede af Lily, spillet af Marlene Dietrich i en af hendes mest forførende og ikoniske roller. 

Siden er det gået slag i slag, og i nyere tid er et af de mest kendte samarbejder også med instruktør Christopher Nolan, nemlig i filmen ‘Interstellar’ fra 2014, hvor Hamilton specialdesignede en unika-udgave af modellen Khaki Field. Uret blev hurtigt spottet og efterspurgt, så et par år senere satte Hamilton uret i produktion, hvorefter den fik kælenavnet ‘Murph’ efter den bærende karakters navn i filmen. 

Historien om Hamilton

Hamilton er i dag en del af den store, schweiziske Swatch Group, der også tæller bl.a. Omega og Longines, men faktisk har Hamilton rødder i USA. Mærket blev nemlig grundlagt i en og futurisme.Lancaster, Pennsylvania i 1892 og var i mange år leverandør af lommeure til bl.a. jernbanen og hæren. I det 20. århundrede var Hamilton konstant på forkant med udviklingen og skabte blandt andet verdens første elektriske ur i 1957, Hamilton Electric 500, der med sit futuristiske udseende afspejlede 1950’ernes optimisme og tro på teknologisk fremskridt. I 1970 stod Hamilton også bag det første digitale LED-ur, Pulsar. 

I øvrigt er Hamilton-ure nu omsider blevet tilgængelige hos danske forhandlere, så det er blevet lidt nemmere at få fat i Murph og alle de andre modeller.