Rekordstore hammerslag i Genève

Rekordstore hammerslag i Genève

5. januar 2022 Slået fra Af Kåre

November er auktionstid i urenes hjemby, Genève. Jeg tog bl.a. med til Phillips’ store auktion, hvor auktionarius Aurel Bacs gjorde rent bord med adskillige rekorder i et allerede legendarisk ‘White Glove Sale’.

“It’s the Michelangelo of modern watchmaking”, proklamerer auktionarius Aurel Bacs, da han præsenterer lot nr. 14. Og jeg kan da også mærke intensiteten stige i det tætpakkede telt, hvor auktionshuset Phillips afholder sin årlige Geneva Watch Auction. Lot nr. 14 er et one of a kind guldur håndbygget af mesterurmageren Philippe Dufour – hans første armbåndsur overhovedet (fra 1992), og verdens første, der har både ‘Grand & Petite Sonnerie’ (indbygget klokkeværk, der automatisk ringer for hver time og for hvert kvarter). Det er noget af en bedrift at klemme det ned i et armbåndsur, og interessen blandt samlere er stor. Uret er vurderet til 1-2 mio. schweizerfranc, altså 7-14 mio. kroner. Det lyder vildt, men nu begynder buddene at vælte ind – efter et startbud i kommission bliver der øjeblikkeligt budt 1.5 mio. fra en af telefonerne. Så bydes der online fra Singapore, USA, Hong Kong og flere andre steder. Salen vil også være med, flere telefoner blander sig og efter et par minutter er vi oppe på 2.6 mio. “Please speed up, or we could be here all day”, siger Aurel Bacs med et smil. Men jeg tror han mener det alvorligt. Flere bud tikker ind, 3.0 bliver til 3.2 mio. Aurel Bacs løfter hammeren og siger “Fair warning”, men så vender byderen fra Singapore tilbage: 3.5! “This is a gentleman bidder”, siger Aurel Bacs veltilfreds. Der grines forsigtigt i teltet. Men vi er ikke færdige, et modbud på 3.7 tikker ind. Men da telefonbuddet forhøjes til 3.9 mio. er vi ved at være der. Hammeren falder, og der klappes begejstret over hele linjen. En samler fra Hong Kong har fået sig et ur til ca. 30 mio. danske kroner … 

Rekordauktion

Der er varmt i teltet, selvom det er en kølig novemberdag. Betegnelsen telt er måske også lidt misvisende, for det er et stort og luksuriøst ét af slagsen, som Phillips har bygget op på plænen foran det femstjernede Hotel La Reserve i udkanten af Genève. Vi er samlet et par hundrede mennesker til en af årets største urauktioner, og udover alle os fremmødte købere, pressefolk og nysgerrige, er der en hel stribe af Phillips-medarbejdere, der sidder klar ved skærme og telefoner for at tage imod bud fra hele verden. Fra min plads i teltet skæver jeg til mine sidemænds håndled. Der er et Richard Mille til højre for mig. Til venstre glimrer et Rolex Daytona i guld. Længere henne spotter jeg et A. Lange & Söhne. 

I går var jeg også forbi teltet til gennemsyn og fik set nærmere på nogle af urene, bl.a. det Phillip Dufour-ur, der netop har fået ny ejermand. Det føltes lidt mærkeligt at sidde med så stor en værdi mellem fingrene, og jeg var ærligt talt nervøs for at tabe det, da jeg prøvede det på. Ved denne lejlighed talte jeg med danske Kirsten MacDonald, der er Phillips’ danske repræsentant. Det var første gang, hun var en del af en urauktion, da hun bl.a. tog imod telefonbud undervejs. Så hvordan var det?

Det er en fantastisk oplevelse at være til stede på vores ur auktioner, som er fyldt med en nærmest elektrisk energi, og en sal fyldt med ur samlere fra hele verden. Vores auktionarius Aurel Bacs er så karismatisk på podiet, hvor han næsten forfører deltagerne når han skifter blandt flydende engelsk, tysk, fransk og italiensk. Jeg føler at det er et privilegie at være med til disse ur-auktioner sammen med mine dygtige kolleger og opleve den stemning, der er blandt disse globale ur-samlere.

Det var et ‘white glove sale’, hvor alt blev solgt, endda med flere rekorder undervejs – er I selv hos Phillips overraskede over købelysten hos publikum?

– Vi har set en løbende stigning i priserne samt antallet af nye kunder de seneste 4-5 år. Vi nåede nye højder i sommeren 2020, da vores urauktion i Genève, på trods af det udfordrende situation grundet pandemien, opnåede en salgsrate på 100 % samt fordoblede omsætningen i forhold til den samlede auktionsvurdering. Desuden oplevede vi et hidtil uset antal af online-bydere på mere 2.000 kunder, hvilket var det dobbelte i forhold til maj 2019. Den ekstremt høje efterspørgsel efter moderne samlerure og ikoniske vintagesmykker fortsætter med at vokse, og jeg derfor ikke sige, at købelysten kommer som en overraskelse.

Nogle af urene gik for mellem 15 og 30 millioner danske kroner – kan du forklare, hvordan det overhovedet giver mening, at et ur kan være så meget værd?

Et ur, der sælges til disse priser, skal ikke kun ses som et objekt, men et kunstværk. Ure, der sælges for disse beløb, er historisk vigtige, er relevante, er sjældne og er i fremragende stand, de kommer sjældent til salg og er ikke lette at finde, så hvis to samlere virkelig vil have det, bliver de nødt til at kæmpe for det. Det er det samme som et kunstværk. En Modigliani eller en Basquiat repræsenterer mere end prisen på lærredet. Prisen afspejler deres talent, geni, relevans og overordnede sjældenhed. Det samme med nogle meget high-end og sjældne ure. Tænk på det på denne måde, Philippe Dufour har lavet færre ure, end Modiglani har malet! Når du først ved dette, virker nogle af priserne fuldstændigt berettigede.

Auktionen løb over to dage, og da weekenden var ovre, stod det klart, at denne Phillips-auktion går over i historiebøgerne. Samtlige 248 udbudte ure blev solgt – til en samlet værdi af svimlende 68.2 mio. schweizerfranc (ca. 481 mio. danske kroner). Det må have været verdens mest kostbare telt, der stod dér på græsset i Genève.