Klokken er lidt i oksens år

Klokken er lidt i oksens år

12. februar 2021 Slået fra Af Kåre

Er du ærlig, modig, flittig og ansvarlig? Så er du nok født i oksens år! Det kinesiske nytår falder fredag den 12. februar, og i den anledning er en række af de store urmærker ude med specialmodeller, der hylder det nye år, der står i oksens tegn. Er du født i et af de tidligere af oksens år (fx 1961, 1973, 1985 eller 1997), kan det være et sjovt og anderledes ur til samlingen.

Kineserier fra Chopard

Chopard er generelt dygtige til at skabe elegante dress-ure med high end-mekanik indvendigt, og denne model er ingen undtagelse. Så hvis du er til kinesisk inspireret design med mønster og dyrekreds, er her et luksusur, som naboen ikke har magen til. Kassen er af 18 kt rosaguld, mens den fine lakskive er håndlavet i Japan efter gamle traditioner og har fået drysset guldstøv på, så den minder om nattehimlen. Øverst passerer de 12 kinesiske stjernetegn i løbet af et døgn som en henvisning til en gammel kinesisk måde at dele døgnet op i 12 gange 2 timer på (Shí chen). Værket er kaliber L.U.C 96.29-L med mikrorotor og 65 timers gangreserve, fremstillet på Chopards eget atelier i Genève. Der er kun skabt 88 stk. af modellen.

Feminin emalje-detalje fra Piaget

Piaget har skabt dette ur til den feminine kvinde, der ikke er bange for at skilte med sin indre okse. Kassen er i 18 kt hvidguld og måler 38 mm, og hele vejen rundt om kransen er der isat 78 brillanter, der giver lidt bling som kontrast til den kraftfulde okse. Oksen – og resten af skiven – er udformet af grand-feu cloisonné emalje, en fire tusinde år gammel form for kunsthåndværk, der udvikledes i Kina. Indvendigt ligger Piagets eget ultratynde kaliber 430P urværk, der blot måler 2.1 mm i tykkelsen. Modellen er blot fremstillet i 38 stk. og kan udelukkende købes i Piaget-butikker – så du må vente, til du kan flyve en tur til eksempelvis Paris.

Lykkebringende Swatch-ur 

Swatch er en forkortelse for ‘second watch’, og da prisniveauet er overkommeligt for de fleste, er denne OX ROCKS! måske lige sagen som et ekstra ur i din samling? Kassen måler 47 mm, og skiven er prydet af to oksehoveder, der symboliserer Yin og Yang. De to okseøjne er sorte Swarovski-krystaller, der glimter på skiven. Oksen tilhører ifølge kinesisk astrologi yang-segmentet, altså jorden. I år er det endda metaloksens år, og derfor er der skruet op for ilden og de varme farver. Rød er i øvrigt den traditionelle lykke-farve i Kina, så der er næsten garanti for et godt år, hvis du smækker uret om håndleddet!

Kinesisk nytår

Den astrologiske kalender i Kina følger den gamle månekalender, der har sit udspring i tiden under kejser Huangdi, hvis første regeringsår var 2698 før Jesu fødsel. Da månekalenderen ikke følger den vestlige kalender, falder det kinesiske nytår på skiftende datoer i perioden fra d. 21. januar til d. 20. februar. I år er det kinesisk nytår den 12. februar, hvor rottens år afløses af oksens år. Nytåret er årets største højtidelighed i Kina, og fejringen varer ofte i et par uger, hvor man typisk rejser hjem til familien. Det kan være en stor oplevelse at besøge Kina til højtiden, men man skal forvente udsolgte hoteller og motorvejskøer overalt.