Mød Brian Lykke: Komiker, skuespiller – og ursamler

Mød Brian Lykke: Komiker, skuespiller – og ursamler

1. december 2020 Slået fra Af Kåre

Du kender ham nok som skuespiller og komiker, men Brian Lykke er også blevet en passioneret ursamler, der endda laver sin egen podcast om ure. Jeg besøgte ham en sommerdag på hans gård uden for Roskilde for at høre mere om, hvordan hans interesse for ure har udviklet sig.

Hvornår og hvordan opstod din interesse for armbåndsure?

– Det var meget konkret. Det kom sig af, at jeg delte garderobe med Thomas Warberg, da vi lavede Live fra Bremen i 2013. En dag giver han sig selv en 1 års gave efter ikke at have drukket i et år. Det er et Jaeger LeCoultre Master Control. Og jeg er bare sådan, hvad tænker du på, det er et ur til 50.000 kr. – det er jo fuldstændig vanvittigt! I løbet af de næste par år ses vi jævnligt, og han prøver løbende at fange min interesse for ure, men det siger mig altså ikke noget. Men så i 2015 tager vi på et impro comedy-kursus i Chicago i 5 uger hen over sommeren. Her laver vi sådan nogle oplevelsesdage, som vi arrangerer for hinanden, og en dag tager han mig med ind til en fancy urmager på Magnificent Mile, hvor alle de fine butikker ligger. Han har researchet på forhånd og fundet et vintage IWC Pilot Chronograph, og så siger han: “Dét skal du købe til dig selv”. Jeg kigger lidt på det og tænker nåja, det er faktisk meget fedt. Og så køber jeg det. Det var mit første rigtige ur og dér startede min urinteresse. Desværre har jeg ikke uret længere, for jeg solgte det, og det har jeg lidt ‘sellers remorse’ over. Men sådan er det jo: Når der skal noget nyt ind, skal der noget andet ud.

– Jeg har lavet Live fra Bremen med 1,4 mio. seere, men jeg har aldrig fået så mange henvendelser som på min egen podcast om ure.

Og så har du været bidt af det siden?

– Ja, i dén grad. Jeg har aldrig rigtig haft en hobby på den måde. På den ene side er jeg lidt træt af, at jeg ikke fik interessen før, når man ser på, hvordan vintagepriserne har udviklet sig gennem årene. På den anden side er jeg virkelig glad for, at jeg ikke har brugt så meget tid på det i løbet af hele mit liv, som jeg gør nu. Så på den måde er det rigtig fint. Det er på utrolig mange måder en meget fascinerende verden, og det bedste er at møde så mange gode mennesker, som man kan få lov at nørde med. Min hustru er meget overbærende, så hun lader da i hvert fald som om, hun lytter, når jeg fabler om et ur – og jeg har også fået lov at hænge et billede op i stuen af et af mine ure – men det er fedt at snakke med andre urnørder.

Er der mange i din omgangskreds, der interesserer sig for ure?

– Jeg har en del kolleger og venner, hvoraf nogle havde interessen før mig, mens andre har taget lidt samme rejse som mig, så dér har vi noget til fælles. Jeg har fx en SMS-tråd med et par af mine komikerkolleger, hvor vi sender billeder og spørgsmål til hinanden: “Jeg står lige i Malaga og kigger på det her ur – hvad gør jeg?” Generelt oplever jeg, at interessen er eksploderet, og der sker hele tiden nyt – nye danske mærker, urevents og meget andet.

Hvordan samler du?

– Jeg elsker vintageure, men jeg kan se, at jeg bevæger mig lidt væk fra dem og over imod nye ure. Jeg er simpelthen ikke nok inde i alt det tekniske omkring værker og historik, og så tænker jeg desuden, at hvis man køber et nyt ur, så kan man selv lave historien til det. Jeg elsker faktisk re-editions, for så køber man stadig historien med det, men der er ikke andre, der har haft fingrene i uret. Jeg kan godt lide, at det er helt mit eget. Og så går jeg i virkeligheden med ret få af mine ure. Jeg bruger mest mit nye Glashütte Original og mit Rolex Submariner – og mit vintage Heuer Camaro.

Er der et specifikt ur, du går og drømmer om for tiden?

– Jeg har i lang tid kigget efter et Audemars Piguet Royal Oak, men jeg er kommet frem til, at det er for voldsomt i pris. Hvis man bare kigger på et 36 mm fra 1990erne, så ligger det til omkring 140.000 kr. Og så tænker jeg, at jeg hellere vil have et spritnyt Vacheron Constantin Overseas. Det er state of the art! Derudover har jeg et godt øje til Grand Seiko, bl.a. et fra i år med en vanvittig flot, blå skive (ref. SBGK005G, red.). 

Du er blevet så bidt af din urpassion, at du nu laver din egen podcast om ure – Watch.Me. Hvad går det ud på?

– Jamen det handler om at snakke ure og nørde 100 %. Det er ren hygge og koster mig både tid og penge, men det er et frirum, hvor jeg møder en masse gode mennesker. I mit arbejde er der normalt altid en redaktør med holdninger og måske nogle rammer for produktionen, der skal overholdes, men her kan jeg være helt uafhængig og selv bestemme alt. Hver episode varer mindst en time, og der er ingen grænser for, hvilken type ure og emner, jeg tager op. Jeg laver det så meget, jeg kan komme til i forhold til mit almindelige arbejde, for det er meget givende, selvom det er en niche. Jeg har lavet Live fra Bremen på TV2 med 1,4 mio. seere, men jeg har aldrig fået så mange henvendelser som på min podcast om ure.

Har du nogle tips til dem, der er nye i urverdenen? 

– Man skal først og fremmest sætte sig et budget. Det er træls at give for meget. Når man har købt et ur, skal man kunne se på det og være glad. Og så skal man spørge sig selv: Hvad skal jeg bruge det til? Skal det være et dress-ur, eller skal det kunne bruges på arbejde? Skal man have et ur, man kan bruge døgnet rundt, skal man købe nyt. Og så glem alt om, at du tror, du har små håndled. Det tænker næsten alle mænd, jeg har mødt. Stort set alle kan bære et ur fra 33 mm og op til 43 mm. Det er et spørgsmål om stil og smag – vil du have et voldsomt udtryk eller et diskret? Og så skal man ud og prøve! Det er noget andet at se ure i virkeligheden end på billeder. Man skal ikke være bange for at gå ind til forhandlerne, for selvom det ser fint ud, er der jo også ure til rimelige penge. Og de er søde i butikkerne og deler gerne ud af deres viden.

Brian Lykkes 4 tips til den nye ursamler

1. Sæt dig et budget – i den her verden kan det flyve hurtigt afsted, og det er træls at bruge for meget.

2. Overvej, hvad uret skal bruges til – dagligdag eller særlige lejligheder?

3. Glem alt om, at du har små håndled – det har de fleste mænd, og størrelsen på uret er mere et spørgsmål om, hvilket udtryk du går efter.

4. Besøg forhandlerne og se urene i virkeligheden – det gør en forskel.