Kend din klassiker: IWC Portugieser

Kend din klassiker: IWC Portugieser

21. oktober 2020 Slået fra Af Kåre

IWC Portugieser er indbegrebet af et eksklusivt og sporty dress-ur – eller et dressy sportsur. Det ikoniske og minimalistiske design stammer fra 1939 og er kun blevet nænsomt udviklet siden. Her får du hele historien bag kollektionen, der i år er blevet udvidet massivt.

Når man ser det oprindelige ur, der blev til IWC’s succesfulde Portugieser-kollektion, er det svært at tro, at det er fra 1939. Det rene, næsten minimalistiske design taler direkte til en modern forbruger, og formatet gør det anvendeligt til både mænd og kvinder – og til alt fra kontorliv og fritidsaktiviteter til mere festlige anledninger med jakkesæt. Men ikke alle så sådan på det, da uret så dagens lys.

Født i 1939

Historien går, at to portugisiske mænd henvendte sig til IWC i midten af 1930erne og bad om at få fremstillet et stort armbåndsur med samme præcision, som et af mærkets legendarisake lommeure. Tiden var ellers til små, fine art deco-ure på 30-35 mm, men IWC tog udfordringen op. Urmagerne i Schaffhausen tog deres kaliber 74, der normalt lå i lommeurene, og satte det ind i en 41,5 mm stor stålkasse. Skiven blev designet med inspiration fra de deck-ure, IWC producerede til skibene i The British Royal Navy. Udtrykket blev derfor maritimt og minimalistisk, og det var meget let at aflæse tiden i kraft af den hvide skive, sekundskiven ved kl. 6, minutmarkeringerne hele vejen rundt om skiven, arabertallene og de slanke feuille-hænder (bladhænder).

Gik i glemmebogen

Om de to portugisiske herrer var tilfredse, skal være usagt, men uret, der blot fik navnet ref. 325, er set med nutidens øjne lidt af et tidløst mesterstykke, der ville kunne bæres i dag, uden at man på nogen måde ville tænke, at det så bedaget ud. Men måske var uret simpelthen for langt forud for sin tid, for modellen blev kun produceret i ganske få eksemplarer. Ifølge IWC’s egne arkiver havde man frem til slutningen af 1970erne kun solgt 690 stk. 

Relanceret i 1993

Det blev der dog ændret på, da man i 1993 besluttede at relancere model 325 i en moderne udgave og give den navnet Portugieser – dels som en hilsen til de to portugisere, der var anledningen til uret, dels som en henvisning til de mange portugisiske søfarere og opdagelsesrejsende gennem tiden.

Relanceringen i 1993 var en limited edition, der var med til at markere urmærkets 125 års fødselsdag, og de 1.000 modeller i stål, 500 i guld og 250 i platin blev revet væk. Og så var det jo nærliggende for IWC at fortsætte ad Portugieser-sporet de følgende år. I 1998 kom kronografen til, hvis grunddesign har været stort set uændret siden og nok er den model, de fleste forbinder med navnet. I 2010 stødte den maritime Yacht Club stødte til kollektionen, og derudover er der kommet en lang række eksklusive varianter i ædelmetaller med bl.a. evighedskalender og tourbillon.

Nye inhouse-værker

I år har IWC valgt at udvide og opdatere kollektionen massivt med en række nye modeller. Der er både sprælske farver (vinrød og grøn), kasser i større og mindre formater samt nye komplikationer (tidevandsindikator), men det grundlæggende design er kun blevet justeret i de små detaljer. Det afgørende nye ligger sådan set inde i kassen, for alle modeller er nu blevet udstyret med IWC’s egne inhouse-værker.

Det er ikke så mange år siden, at IWC anvendte mere eller mindre modificerede standardværker fra bl.a. ETA, men i tråd med tidsånden (og Swatch-ejede ETA’s modvilje mod at sælge værker til urmærker uden for Swatch Group), har IWC de senere år selv udviklet en lang række værker på fabrikken i Schaffhausen. Sidste år var det Spitfire-kollektionen, der kom i nye klæder og med egne værker, og nu er det altså Portugiesers tur. Om urene bliver bedre og/eller mere præcise af den grund, er svært at sige, men man får i hvert fald et mere unkit ur, hvor IWC har haft hånd i hanke med alle dele af processen. 

En særlig cool version af Portugieser er den nye Yacht Club model med månefase og nyudviklet tidevandsindikator (herover). Der er tilmed ekstra indikation af det særligt stærke tidevand ved fuldmåne og nymåne. Godt at vide, hvis man sejler Sjælland rundt og skal have styr på det hele! Uret er fremstillet i 18 kt guld og måler 44,6 mm i diameter. Det kommer med en lækker blå gummirem, men vandtætheden hedder blot 3 bar, så du skal nok afholde dig fra at få det i decideret nærkontakt med vand. Det er IWC’s eget kaliber 82835, der holder styr på det hele og yder 60 timers gangreserve.
IWC Portugieser Yacht Club Moon & Tide (ref. 344001). Pris 273.000 kr.