Splitte mine bramsejl!

Splitte mine bramsejl!

18. november 2020 Slået fra Af Kåre

Jeg fik lov at låne det nye Tudor Black Bay 58 ‘Navy Blue’, der netop har vundet den prestigefulde Challenge-pris ved GPHG (Urenes svar på Oscar-uddelingen). Her er mine tanker og et par billeder.

Lad mig sige det med det samme; den navyblå skive på dette Tudor Black Bay 58 fik mig uvilkårligt til at tænke i maritime baner. Så jeg skød min lånemodel i de mest skumsprøjtende omgivelser, jeg kunne præstere inden for hjemmets fire vægge, hvilket vil sige: et modelskib, en peacoat og en bog om Københavns Havn. Og når jeg kigger på modelskibet, tænker jeg automatisk på gode, gamle Kaptajn Haddock fra Tintin-universet, så der har nok sneget sig et enkelt eller to af hans skældsord ind undervejs …

Ingen landkrabbe

Tudors Black Bay-kollektion af heritage-ure er ikke uden grund blevet vanvittigt populære siden debuten i 2012, og hvert år byder på nye varianter. I år er det så denne laban af en sag med navyblå skive. For de fleste andre urmærker ville det ikke være den store nyhed, at man tilfører en ny farve på skiven, men for svumpukler som Rolex/Tudor er det jo big news. Forstå mig ret, begge mærker laver vildt lækre ure, men det er ikke innovationsafdelingen, der fylder mest i bygningerne i Geneve. Holdningen er, at man har et godt produkt, og det tweaker man så med små detaljer, når det skønnes nødvendigt. Og hatten af for det – der er jo lemmedaskere og søndagsryttere nok, som står på venteliste til det.

Sidder som en sørøver på håndleddet

Der er med andre ord ikke så meget nyt under solen (eller vandet). Selvom de første Black Bay-modeller målte 41 mm, har Black Bay 58 siden 2018 været lidt mindre. Kassen måler 39 mm på tværs og 47 mm lug-to-lug – og så er den ganske slank med sine 11,9 mm. Noget af det allerbedste ved det her ur er ubetinget, hvor godt det sidder på håndleddet. Tudor kan noget med proportioner, både når det gælder kassen og skiven. Det er værdigt til både sørøvere og asfaltcowboys.

Og så er det et robust toolwatch med vandtæthed ned til 200 meter. Oprindeligt blev Tudors dykkerure udviklet til seriøst brug af militærdykkere, men i dag er det et oplagt valg for skrivebordsdykkere og landkrabber af alle slags. Jeg havde uret i et par uger, og selvom jeg kun gik sparsomt med det, er det helt klart et ur, der vinder – og kan bruges til mange lejligheder.

Jeg er ikke typen, der tester urværket ved at tjekke præcisionen i forskellige positioner og over længere perioder, så om det går helt så snorlige, som Tudor påstår, skal være usagt. Med ombord er i hvert fald Tudors eget skvatdragon af et kaliber MT5402, der er COSC-certificeret. Men hvor den uafhængige test-organisation – med det officielle navn Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres – tillader en daglig afvigelse på -4/+6 sekunder, går Tudor endnu længere, så værket kun afviger med -2/+4 sekunder om dagen (når det forlader fabrikken). Desuden har det en gangreserve på 70 timer, så det er ‘weekend-proof’ – hvis du tager det af fredag aften, tikker det stadig videre mandag morgen.

Summasummarum – det er en lækker løjser af et ur og nok også en relativt risikoløs investering. Modellen tegner allerede til at blive eftertragtet, så skulle du blive træt af den, kan den med garanti skibes videre til en anden ur-hallunk uden det store tab.

Tudor Black Bay Fifty-Eigth Navy Blue med tekstilrem (ref. 79030B). Pris 24.550 kr.