Urban Jürgensen – en dansk-schweizisk urmagerhistorie

Urban Jürgensen – en dansk-schweizisk urmagerhistorie

17. april 2019 0 Af Kåre

Et af de mest eksklusive urmærker i verden hedder Urban Jürgensen og er igen kommet på danske hænder. Mærket rummer en fascinerende historie, der har svinget frem og tilbage mellem Danmark og Schweiz siden 1773. Med den nye sportsmodel ONE satser man nu på at blive et seriøst alternativ til bl.a. Patek Philippe og Audemars Piguet.


Jeg stødte ind i CEO Søren Jenry Petersen under Baselworld sidste år, da jeg kigggede forbi standen, hvor man netop havde lanceret sportsmodellen ONE, der med sin integrerede lænke og det superholdbare kirurgiske stål er tænkt som et seriøst alternativ til dem, der går og drømmer om et high end sportsur, og måske i første omgang kigger på Vacheron Constantin Overseas, Patek Philippe Nautilus og lignende. Interessen for ONE var mildest talt stor under Baselworld, så Søren havde ikke så meget som 2 minutter til et interview, derfor aftalte vi at ringes ved efterfølgende, og nedenstående interview er resultatet af samtalen.

Hvordan endte du som direktør i Urban Jürgensen?

“Jeg kendte mærket, fordi jeg købte mit første Urban Jürgensen i 1996 og generelt var interesseret i ure. En dag i 2013 var jeg inde hos Ole Mathiesen for at se på et ur til min søn, da jeg blev spurgt, om jeg ikke var interesseret i at købe selve Urban Jürgensen. Det var et af de steder i livet, hvor alt gik op i en højere enhed, så jeg samlede en håndfuld danske investorer og slog til”.

Hvordan er forholdet mellem Danmark og Schweiz i mærket? 

“Urban Jürgensen har sådan set været dansk-schweizisk i næsten 245 år. Det blev stiftet i Danmark i 1773, men både Jürgen Jürgensen og hans første søn, Urban, rejste til Schweiz for at videreuddannede sig. Urban blev gift med datteren til læremesteren i Le Locle. I 1836 startede 3. Generation Jules Jürgensen fabrikation i Schweiz, og op gennem hele 1800tallet var forbindelsen mellem de to lande tæt. I dag har vi Atelier i Biel, men hele ejerkredsen er dansk”. 

Hvad er det særlige ved mærket?

“Urban Jürgensen har en næsten mytisk status i urverdenen, fordi både Urban og hans søn Jules var fremragende urmagere. Urban arbejdede med Breguet og andre legender, og han skrev en af urmagerfagets grundbøger i 1804. Den handler bl.a. om de matematiske grundregler og læses stadig. Samtidig var han en fremragende æstetiker og lavede klassiske smukke ure. I dag fortsætter vi traditionen med at lave så meget som muligt i hånden – som i gamle dage. Det er der stort set ikke andre mærker, der gør. Der er så meget håndværk i vores ure, at vi faktisk ikke kan love, at urene er helt ens. Urskiverne I massivt finsølv tager fx to dage at lave, når de skal ciseleres på de over 100 år gamle hånddrevne maskiner, og man kan se forskel på, om de er lavet om sommeren eller vinteren pga. luftfugtigheden”. 

Jeres ure koster fra 120.000 kr. og opefter. Hvad ligger der egentlig bag et prisskilt i den størrelsesorden?

“Det er en kombination af flere ting. For det første er materialerne ædle hele vejen igennem – fx skiver af finsølv og kasser af kirurgisk stål eller platin. For det andet er der utrolig meget håndarbejde. Vores værker færdiggøres og poleres i hånden. Et sæt visere tager en hel dag at lave for en mesterurmager. Hvor andre mærker bruger maskiner og stanser dem ud, skærer vi ud og forarbejder i hånden. Vores dråbeformede horn kan ikke laves industrielt, de skal smedes ud i en presse, og det tager en hel dag at lave. På den måde løber det op, men til gengæld får man et helt unikt ur. Det er af samme årsag, en Rolls Royce er så meget dyrere end en Mercedes”.

Hvordan klarer I jer i Danmark og i udlandet?

“Vi har et trofast marked i Danmark, men vi er jo ikke en masseproducent. Urban Jürgensen har kun fremstillet armbåndsure i 40 år, og i løbet af 2019 kommer vi til at runde ur nummer 1.000 – så det er en meget eksklusiv klub, man bliver medlem af. De sidste tre år er vi vokset med 50 % om året. Det er stadig en lille produktion, men bedømt på modtagelsen af vores nye Kollektion Jürgensen ONE tegner det godt”. 


Tidslinje

  • 1745: Jürgen Jürgensen fødes i Danmark.
  • 1759: Jürgen Jürgensen rejser som ung mand rundt i Europa og lærer sig urmageriet, bl.a. i Schweiz.
  • 1773: Urmagervirksomheden som senere bliver til Urban Jürgensen & Sønner (UJS) grundlægges i København.
  • 1776: Urban Jürgensen fødes i København.
  • 1781: De første lommeure fremstilles i København.
  • 1784: Kong Frederik VI udnævner Jürgen Jürgensen til kongelig urmager.
  • 1797: Urban Jürgensen sendes til Le Locle I Schweiz for at studere urmageri. I de følgende år lærer han af de bedste: Breguet i Paris og Arnold i London.
  • 1824: Urban Jürgensen udnævnes til ridder af Dannebrog.
  • 1830: Urban Jürgensen dør og efterlader firmaet til sine to sønner, Louis Urban og Jules.
  • 1834: Produktionen flyttes til Le Locle I Schweiz, hvor brødrene Jürgensen i de næste årtier revolutionerer urproduktionen og samtidig vinder et hav af priser. 
  • 1860 H.C. Andersen besøger Jules Jürgensen i Le Locle i Schweiz.
  • 1912: Den sidste i familien Jürgensen (Jacques Alfred Jürgensen, 4. generation) dør. I de næste godt 100 år splittes virksomheden op (i Jules Jürgensen og Urban Jürgensen & sønner (UJS) og skifter ejere flere gange.
  • 1919: De første armbåndsure produceres under navnet Jules Jürgensen
  • UJS og Jules Jürgensen slås sammen under et brand.
  • 2014: 241 år efter grundlæggelsen modtager Urban Jürgensens UJS Ref. 11 C Chronometer detent escapement Central Second Men’s Watch prisen ved den årlige prisuddeling Grand Prix D’Horlogerie Geneve (GPHG) – urverdenens svar på Oscaruddelingen.
  • I november måned kommer Urban Jürgensen tilbage på danske hænder, da en gruppe investorer med CEO Søren Jenry Petersen overtager mærket.
  • 2019: Sportsmodellen One lanceres på Baselworld under stor bevågenhed.