La Mille Miglia – urene til verdens smukkeste racerløb

La Mille Miglia – urene til verdens smukkeste racerløb

7. juni 2024 0 Af Kåre

Hvert år i juni afholdes ‘verdens smukkeste racerløb’, La Mille Miglia, hvor hundredevis af klassiske sportsvogne fra før 1957 kører promenadekørsel på de italienske landeveje. Chopard lancerer hvert år en serie ure til lejligheden og forener dermed på fineste vis verden af ure og biler.

Hvert år i forsommeren kan man se et imponerende opbud af klassiske sportsvogne, hvis man kører rundt på de italienske landeveje i området fra Rom og op til Brescia. De deltager i La Mille Miglia, et moderne livsstils-racerløb, hvor det handler lige så meget om at nyde livet og hylde motorsportshistorien, som om at komme først. 

Oprindeligt var de tusinde mil, som Mille Miglia betyder, dog et seriøst og decideret farligt racerløb i perioden 1927-1957, og det hele sluttede brat og med dødelig udgang, hvorfor løbet blev nedlagt. 

I 1977 genoptog man løbet i en mere tilbagelænet form, og siden er det blevet kørt som en form for paradekørsel, hvor klassiske sportsvogne får lov at vise sig frem. Har man en model, der har deltaget i et af de oprindelige løb, er man selvskrevet til at deltage, og dem var der i år hele 74 af. Resten af de 405 deltagere i 2023-udgaven var andre sportsvogne fra perioden 1927-1957.

Chopard som sponsor

Enzo Ferrari beskrev engang Mille Miglia som ‘la corsa più bella del mondo’ – verdens smukkeste racerløb – og de 1628 km fra Brescia til Rom og tilbage igen er unægteligt noget af en køretur, hvis man ellers har tid til at nyde udsigten. Det har deltagerne i den moderne udgave heldigvis. 

Løbet køres hvert år i midten af juni, og en af de faste deltagere gennem mere end 30 år er Chopards indehaver, Karl-Friedrich Scheufele, der har været motorsportsentusiast det meste af sit liv. Chopard har da også sponseret Mille Miglia siden 1988, og fra 1989 har Scheufele selv deltaget i løbet i en af sine mange sportsvogne – adskillige gange med en mere end kompetent co-driver, nemlig motorsportslegenden Jacky Ickx, der bl.a. meget andet vandt otte formel 1 løb, seks udgaver af Le Mans og endda også Paris-Dakar Rally. 

Nye ure til dette års løb

Hvert år tilfører Chopard nye modeller til deres Mille Miglia-kollektion, og i år er det blevet til fire modeller – tre i stål med hhv. sort, lysegrøn og vinrød skive, samt en model i stål/guld med blå skive. De nye modeller er lidt mindre end tidligere med en diameter på 40,5 mm, og de drives af Chopards eget automatiske urværk, der er COSC-certificeret og yder 54 timers gangreserve.

Som noget nyt er urene fremstillet af det, Chopard kalder Lucent Steel, som er en form for genbrugsstål, der udmærker sig ved at være meget rent og har en meget fin glans. Lucent Steel er en del af Chopards ‘Journey to Sustainable Luxury’, en rejse som det familieejede firma har været på i mere end 10 år nu – hvormed de har været en af frontløberne på området. I 2013 indgik mærket fx et filantropisk partnerskab med den indflydelsesrige sydamerikanske NGO, The Alliance for Responsible Mining (ARM), der står bag certificeringen Fairmined – en certificering, der skal hjælpe med at forbedre miljøforholdene og de sociale vilkår for minearbejdere. Siden juli 2018 er der anvendt denne form for ‘ethical mined’ guld i Chopards ure.