Med Longines Avigation på Panzermuseum East

Med Longines Avigation på Panzermuseum East

19. august 2020 0 Af Kåre

Jeg var så heldig at få lov at låne det nye Longines Avigation af de søde mennesker fra Longines/Swatch Group i Danmark, og når nu der er tale om et klassisk pilotur fra før verden gik af lave, hvad var så mere oplagt end at tage det med på et vaskeægte militærmuseum? Det blev lidt af et blast-to-the-past, for pludselig stod jeg midt i Den Kolde Krig!

Longines Avigation er en del af Longines’ Heritage-kollektion, som rummer virkelig mange cool ure efterhånden. Modellen er baseret på en original fra 1935, der blev fremstillet til det amerikanske luftvåben. Og nu tænker du måske, at Avigation ligner en slåfejl, men det er altså en sammentrækning af Aviation og Navigation – lidt ligesom med TAG Heuers Autavia (automotive – aviation).

Det åbenlyst sjove ved den her model er, at skiven er roteret lidt i forhold til normalt, sådan at kl. 12 (og kronen) befinder sig ca. ved en normal kl. 2. Det er et klassisk kneb til ure, hvor man har hænderne på styretøj af en slags, for så vil håndleddet typisk befinde sig i en lidt skæv position – men når skiven er tiltet på denne måde, vil det være nemmere at aflæse tiden, fordi kl. 12 så vender opad.

Nå, men jeg har de senere år kørt en del gange på den sjællandske motorvej mod Storebæltsbroen, og omkring Slagelse dukker der et skilt op til Panzermuseum East, og dét har jeg været ret nysgerrig på at finde ud af hvad var for en størrelse, så nu tænkte jeg, at anledningen var der til at besøge det – nu hvor jeg havde et ægte militærur at tage med.

Lad det være sagt med det samme, jeg er ikke synderlig militant anlagt. Engang i forrige årtusinde, lige omkring afslutningen på Den Kolde Krig, lykkedes det mig at trække et umanerlig lavt nummer til sessionen. Jeg pegede desorienteret på Civilforsvaret, men havde ikke de store intentioner om at komme af sted, så jeg gik i stedet i gang med min uddannelse, hvoefter jeg med god samvittighed kunne udskyde indkaldelsen i årevis. “Til sidst glemmer de mig jo nok”, var ræsonnementet.

Det gjorde de så ikke, men da jeg i en alder af 27 var færdiguddannet kunne jeg ikke helt se for mig, hvordan jeg skulle rende rundt og tage imod befalinger fra en 19-årig sergent, så det lykkedes mig at blive kasseret via en venlig læge. (Men altså, jeg er stor tilhænger af værnepligt, og havde de kunnet bruge mine kommunikationsevner i stedet, ville jeg gerne have trukket i trøjen).

Alt dette blot for at understrege at jeg hverken er særlig velbevandret i våben eller krigshistorie, så besøget på Panzermuseum East var både interessant, fremmedartet og lidt spøjst. Det er et privat museum, som har indsamlet en masse isenkram fra især Østeuropa – tanks, helikoptere, lastvogne, antiluftskyts, kanoner og andet godt. Det køber man åbenbart i Slovakiet, forklarede en af ‘kustoderne’ mig.

Målet er at vise de elementer, som Warszawa-pagten rådede over, hvorfor vi ville have oplevet dem på nært hold, hvis den kolde krig var gået hen og blevet varm og de østeuropæiske tropper var gået ind i Danmark. Og selvom det i 2020 kan synes som et rimelig crazy scenarie, så var det skam denne virkelighed og denne mere eller mindre velbegrundede frygt, der fyldte mine barne- og ungdomsår. Heldigvis opvejet af tidens eminente popmusik og et væld af Hollywood-film, hvor heltene sagtens kunne sætte russerne på plads.

I takt med at jeg blev klogere på udstillingen, kunne jeg jo godt se, at et ur fra 1935 ikke helt matchede stilen fra det gamle DDR. Et GUB-ur fra 1960erne eller måske et Dirty Dozen-ur havde i princippet været mere på sin plads, men nu skød jeg altså billederne af Longines Avigation her.

Og nu tænker du jo nok: damn, sådan en tank er egentlig ret cool, måske jeg skulle få en til at fræse rundt i – men hvor køber jeg én? Jamen det gør du også på Panzermuseum East, hvor indehaver Allan Pedersen i skrivende stund har både et par Bedford-lastbiler og en velkørende tank til salg. Sidstnævnte til 190.000 kr., hvilket jo ret beset er mindre end en familiebil og en noget mere potent måde at køre børnene i vuggestue på! (Køb den her: http://www.veteranposten.dk/visAnn.asp?Id=297498)