Cay Brøndum: Billedkunstner med uret som muse

Cay Brøndum: Billedkunstner med uret som muse

9. januar 2019 0 Af Kåre

For billedkunstner Cay Brøndum er vintageure en kilde til evig inspiration. En stor del af hans kunstværker fra de sidste 7 år har klassiske modeller fra bl.a. Omega, Rolex og Patek Philippe i centrum. Og samlere verden over er vilde med dem.

Hvordan blev du interesseret i ure?

“Jeg har altid godt kunnet lide mekanik og har været optaget af bl.a. motorcykler og fly. Og et ur er jo i virkeligheden også en gearkasse, blot i mindre størrelse, så det har også altid fascineret mig. Da jeg fik min første mobiltelefon, var der dog pludselig 10 år, hvor jeg slet ikke gik med ur, men så en dag havde jeg nogle reservedele til en motorcykel, som en af mine venner gerne ville bytte sig til for et Omega Speedmaster. Og så var jeg hooked igen, for der er så mange historier knyttet til det ur”.

SAMSUNG CSC

Hvordan opstod ideen til at bruge ure i din kunst?

“Fra et kunstnerisk perspektiv handler det om, hvordan vi bruger vores tid, og hvad den betyder for os som individer. Uret er en virkeliggørelse af tid. Jeg sætter mig grundigt ind i tilblivelsen af den enkelte model og prøver at omsætte historierne til maleriet. For mig er det en måde at komme tættere på uret på. Havde jeg været forfatter, havde jeg vel skrevet en bog, men nu er jeg billedkunstner, så jeg maler”.

Du anvender bl.a. gamle tryksager og papirer med tekst og tegninger som baggrund for dine malerier – hvorfor?

“En dag fandt jeg ved et tilfælde nogle gamle papirer i murbrokkerne fra Den Danske Sojakagefabrik på Islands Brygge. Det gulnede papir fortæller en historie om en svunden tid og minder mig om patinerede urskiver, der også har været på en rejse gennem livet. På den måde passede det godt sammen”.

Hvem køber dine værker?

“Det er typisk samlere fra hele verden, bl.a. mange fra England og Schweiz. 98 % af mine værker ryger til udlandet. Jeg får også bestillinger fra urmærker, der skal markere et jubilæum eller måske ønsker en særlig gave til deres samler-kunder”.

SAMSUNG CSC

Hvorfor overhovedet have et kunstværk af et ur hængende?

“Samler man på dyre ure, ligger de tit bankboksen, så man ser dem i virkeligheden ikke særlig tit. I stedet for et foto på køleskabet, foretrækker de et portræt af uret, der fortæller historien i et anderledes univers”.

Hvilke ure går du selv med?

“Jeg er ikke selv samler, men jeg kan godt lide vintageure – men de skal kunne bruges i min dagligdag. Jeg har et plastikur til sport og et gammelt dykkerur med affektionsværdi. Og så har jeg et Tissot, som jeg har arvet fra min far, som jeg er jeg vældig glad for”.

Du kan følge Cay Brøndum på Instagram: @cay_broendum_com