Bulgari – ikoner og rekorder

Bulgari – ikoner og rekorder

22. september 2020 Slået fra Af Kåre

11. del af reportagen fra Geneva Watch Days.

Bulgari introducerede adskillige nyheder i Geneve. Den store nyhed var en relancering af kollektionen Aluminium, der kom frem i 1998 og brød med rammerne for, hvordan et eksklusivt ur kunne se ud ved at være fremstillet af aluminium og gummi med et quartzværk indvendigt. Kollektionen blev udfaset for en del år siden, men nu gør den comeback i en unisex-version på 40 mm, og de nye versioner er faktisk ret seje. Det eneste, der skurrer for mig er Bulgari-logoet. Eller logoerne, for er det virkelig nødvendigt med to store logoer på kransen, ét på skiven og to på de øverste led af remmen?

Uden logoer kunne jeg godt se mig gå med det. Urværket er blevet skiftet ud med et automatisk fra Bulgaris eget atelier i Neuchatel. Det er måske ikke alment kendt, men Bulgari er faktisk en ægte manufacture med stort set alle kompetencer inhouse. Det skyldes at man for 20 år siden opkøbte mærket Gerald Genta og overtog deres produktionsfaciliteter og personale. Det har man udviklet og desuden opkøbt et par producenter af hhv. skiver og kasser, så man nu kan udføre alt selv.

Og det er netop disse kompetencer man har udnyttet de senere år til at skabe en af de mest opsigtsvækkende og banebrydende kollektioner overhovedet, nemlig Octo Finissimo, der efterhånden har stort set alle rekorder, når det gælder om at skabe de tyndeste former for ure og urværker. I år er det en vild Chrono Tourbillon, der sendes på gaden, og den klædte mit håndled godt!

Desuden har Bulgari nu også lavet en version af Octo Finissimo i stål, men selvom den ser cool ud, så hælder jeg personligt til titanium-modellerne. Det sandblæste og rå titanium har en fin tekstur og giver et råt, industrielt modspil til den slanke konstruktion og det synlige urværk, der ser næsten skrøbeligt ud inde bag glasset. Fordelene ved stålmodellerne er dog, at det nu er et ‘rigtigt’ sportsur, der kan tåle vand ned til 100 meter (hvor titaniummodellerne kun lover ned til 30 meter). Omvendt har det så gjort stålmodellerne en anelse tykkere, så det er nok en smagssag, hvad man er til. Jeg stemmer altså for titanium! Det blankpolerede stål ser desuden lynhurtigt fedtet ud, hvor titaniummen bare ligner sig selv.

Uanset hvad, hvis du overvejer det, så gør dig selv den tjeneste at prøve det af først, for det er en noget anden oplevelse at gå med et Octo end med en klassisk dykkerur på 1½ cm i tykkelsen. Bulgari har en lille butik lige ved siden af Bucherer i Illum i København, og de er meget søde til at fortælle og vise frem.

Sidste nyhed er denne homage-model under brandet Gerald Genta. Det er en rimelig sprød 70’er-inspireret sag med jumping hour og dato, udført i poleret titanium.