Danske Linde Werdelin runder 20 år

Danske Linde Werdelin runder 20 år

3. marts 2023 0 Af Kåre

Jørn Werdelin kunne for nyligt fejre, at hans urmærke Linde Werdelin rundede de 20 år. Der er sket meget i perioden, men det er stadig glæden ved designet og detaljerne, der driver værket.

Det lå næsten i kortene, at Jørn Werdelin skulle have med ure at gøre. Både hans far og farfar arbejdede i urbranchen, og som barn tjente Jørn lommepenge ved at skifte batterier i baglokalet i familiens butik. Men som voksen valgte han en anden vej og arbejdede med investeringer i finansverdenen. Så en dag i 2002 stod han på en skiferie i Canada og ærgrede sig over, at hans elskede Jaeger-LeCoultre Reverso ikke var velegnet til at tage med op i bjergene. Det nævnte han efterfølgende for sin barndomsven, designeren Morten Linde, og så opstod ideen til at skabe et sportsur, der ikke blot kunne holde til eventyr i bjergene, men også kunne kobles direkte til et elektronisk modul og derved tilbyde helt nye muligheder. Resultatet blev det danske urmærke Linde Werdelin, der i efteråret 2022 kunne fejre 20 års jubilæum.

Fremstiller omkring 150 ure om året

Linde Werdelin fremstiller i dag omkring 150 nye ure om året, som sælges direkte til kunderne. I 10’erne havde man ellers 60 forhandlere world wide, men Jørn foretrækker det nuværende setup, hvor han selv kan have den direkte kontakt med kunder over hele verden.

“Vores kunder er typisk meget urinteresserede og kan især lide sportsure. Jeg anser ikke vores ure som kun ‘haute horlogerie’ – vi laver ure, der kan bruges i hverdagen, og jeg har altid selv godt kunnet lide at være i bjergene og ved vandet, så det skal vores ure kunne holde til. Og så må de også godt kunne følge med i ekstreme situationer. Vi havde fx et SpidoLite med på en ekspedition til Guyana i 2019, hvor dokumentarfilmen ‘House of the Gods’ blev til”, forklarer Jørn, der nu har bosat sig i Portugal, tæt ved både bjerge og hav. 

Solen går ned over 3 Timer-modellen

Det første ur fra Linde Werdelin hed Biformeter og var designet, så man kunne klikke et elektronisk modul direkte oven på urkassen – og det er faktisk forklaringen på det lidt kantede design. I takt med fremkomsten af smartwatches blev den del dog droppet. Senere kom modellerne 3 Timer og SpidoLite til, altid i små, limiterede serier på 33-99 ure. Nu udfases 3 Timer dog, for Jørn synes ikke længere, han kan tilføre den model noget: “Der er faktisk nok at lave med de to eksisterende linjer. Det tager meget længere tid at udvikle, end folk tror, for vi arbejder meget med de fine nuancer. Lige nu justerer vi lidt på kassen, og det kan lyde mærkeligt, men en ændring på 0,2 mm kan faktisk betyde meget – det er detaljerne, der skaber et harmonisk ur”.

3 Timer kommer dog til at gå ud med et brag med de sidste modeller, The Sunset Collection, i hver deres solnedgangsfarve – rød, orange, pink og gul.

“Jeg synes, det er en fin måde at lade solen gå ned over 3 Timer. Fremover kommer vi også til at ændre i vores setup, så vi ikke kun laver limiterede modeller, men snarere satser på faste modeller i kollektionen”, slutter Jørn Werdelin.