Lækkerier under hammeren i Hong Kong

Lækkerier under hammeren i Hong Kong

23. maj 2022 0 Af Kåre

Et unika lommeur fra Patek Philippe vurderet til 4-10 mio. kroner er blot ét af de vilde ure, der sælges på Christie’s auktion i Hong Kong den 24. maj. Men der er også ure med en vurdering på under 50.000 kr., så hvis du har lidt stående på urkontoen, kan du stadig nå at registrere dig som byder.

Markedet for eksklusive vintage-ure er rødglødende. De senere år har vi set den ene rekordauktion efter den anden, senest bl.a. på Phillips’ auktion i Geneve, hvor bl.a. Gerald Gentas private Royal Oak ramte loftet for dyreste Audemars Piguet nogensinde. Og der er givetvis mere i vente de kommende dage, når Christie’s den 24. maj sætter to private samlinger til salg i Hong Kong, nemlig The Champion Collection og The Kairos Collection. 

Men hvorfor er der egentlig så stor efterspørgsel i disse år? Det spurgte jeg Alexandre Bigler over, da jeg fangede ham på Zoom i fredags – han er direktør Christie’s urafdeling i Hong Kong og venter sig meget af auktionen:

“Der har været en slags eufori på markedet under og efter Covid. Det handler om flere ting; for det første er der mange flere, der er begyndt at spekulere i ure som investering. For det andet er der lange ventelister hos de store mærker, som Audemars Piguet, Rolex og Patek Philippe, og derfor begynder mange at kigge andre steder hen, hvis de ønsker sig et ur nu og her. Det har også haft en afsmittende effekt på de uafhængige brands som FP Journe og MB&F. Endelig har de sociale medier de senere år skubbet på udviklingen, og generelt er folk blevet interesserede i finere urmageri og kan nemt tilegne sig viden via internettet”.

På auktionen er der alt fra klassiske Rolex-sportsure, til helt unikke sager fra Patek Philippe, A. Lange & Sohne og MB&F, og det er ikke en overdrivelse at kalde det for cremen af cremen.

Hvordan får I overhovedet fat i sådan en samling?

“Vi arbejder tæt sammen med samlere over hele verden, og i mange tilfælde hjælper vi samlerne med at etablere samlingen. For mange samlere er der både en glæde ved selve jagten, og ved at eje urene, men på et tidspunkt får de typisk også lyst til at starte en ny samling eller måske kaste sig over kunst i stedet, og så skal urene på auktion. Kairos Collection kommer fra en amerikansk samler med 128 ure, og han spurgte sig for hos flere auktionshuse inden han valgte os. Før i tiden levede samlingerne længere, men i dag er det nemmere og mere transparent at opbygge samlingerne. Og hvor samlerne før i tiden sjældent havde lyst til at sælge, så er der mange i dag, der ser det som investering og spekulation”.

Kan man forestille sig, at vi rammer en boble – kan der gå for meget spekulation i det?

“Jeg tror, at det der er virkelig unikt vil fortsætte med at stige i efterspørgsel, men de ting der er lidt lettere tilgængelige vil nok snart blive ramt af en form for korrektion i markedet. Folk der bruger ekstremt mange penge på fx Rolex Patek Philippe Aquanaut vil nok udvikle deres smag og i stedet gå efter noget, der er mere sjældent og unikt”.

Hvor kommer køberne fra til denne auktion?

“Det er især Kina, der er en stor appetit hos samlerne. Men typisk har vi 25-35 nationaliteter repræsenteret, men de fleste er fra Sydøstasien. Der er dog også sket en udvikling i køberne, for vi ser mange millennials, som handler helt uden at være i dialog med os. Førhen kendte vi næsten alle de store samlere, så det er vi ikke vant til 

Hvad er de vildeste ure, der skal under hammeren?

“Der er jo bl.a. et emalje-lommeur fra Patek Philippe, der aldrig før er set på auktion. Så er der en serie af helt særlige, diamantbesatte ure fra A. Lange & Sohne. Og endelig nogle FP Journe, der også kommer til gå højt”. 

De nævnte ure er i millionklassen, men der er faktisk også det, man kan kalde entry level-ure til salg, og Alexandre Bigler peger bl.a. på en stribe Gerald Genta Mickey Mouse-ure, der er vurderet til ca. 20-30.000 kr. Da jeg kiggede i kataloget faldt jeg også over bl.a. et IWC Big Pilot til 30-40.000 kr. og et Grand Seiko til 15-25.000 kr.

“Og har man et lidt større budget, kan man kigge på et lille Tiffany Rolex til 60-120.000 kr. eller et Laurent Ferrier til 150-300.000 kr. Alle kan registrere sig som byder, og da der ikke er minimumsbud på urene, kan man være heldig og gøre et kup”.

Tippet er hermed givet videre. Du kan se mere til auktionen her