Accutron – en hyldest til rumalderen

Accutron – en hyldest til rumalderen

18. februar 2021 2 Af Kåre

Det nye Accutron Spaceview forener stemningen fra rumalderen i 1960erne med moderne krav til et armbåndsur. Kan du lide mekanik og elektronik af alskens slags, vil du elske den nye dreng i klassen.

Rummet er fascinerende. Måske skal du også se NASA’s Mars-landing i aften (den 18-2-2021), det skal jeg i hvert fald!

Ure, teknologibegejstring og rumfart har en lang, fælles historie, og det mest kendte ur i den sammenhæng er uden tvivl Omega Speedmaster – det første ur på månen. Men i 1960erne var der mange urmærker, der var fremme på beatet og gerne ville associeres med rumfarten og fremtiden – bl.a. det dengang amerikanske Bulova. Urindustrien i USA var i det hele taget first movers i perioden. Hamilton lancerede verdens første elektriske ur i 1957, nemlig det ‘trekantede’ Ventura, som nogle måske vil huske, at Elvis Presley bar i filmen Blue Hawaii i 1963, mens de lidt yngre generationer nok vil forbinde det med ‘Men in Black’-filmene.

I 1960 kom Bulova så med deres bud på fremtidens ur, nemlig modellen Bulova Accutron Spaceview. Der er måske nok mere spaceage end spaceview over det, men det er på mange måder det første rigtigt moderne ur – ikke blot pga. sit udseende, men også fordi det var forsynet med en banebrydende teknologi, nemlig et batteridrevet og elektrisk styret værk. Værket er dog ikke mere moderne end, at det er baseret på noget så old school som en stemmegaffel. Stemmegaflen går den dag i dag igen i Bulovas (og Accutrons) logo, og fidusen var – og er – at man kan udnytte stemmegaflens frekvens til at udmåle tiden med. Det giver faktisk et ret præcist resultat. Jeg har selv et gammelt Zenith med et værk fra Bulova, og det taber ikke mere end et par sekunder om måneden. Ure med stemmegaffelværk kaldes også for ‘hummers’ fordi de summer, når stemmegaflen står og svinger. Læger du kassen til øret, kan du tydeligt høre det. Hvis jeg lægger mit Zenith på en lille hylde i badeværelset, resonerer det overraskende meget og giver en høj brummen fra sig.

Stemmegaffelteknologien ligger i princippet også til rund for quartz-urene, der så dagens lys i julen 1969, hvor Seiko fremviste deres Astron Quartz. I quartz-ure anvender man dog et lillebitte stykke kvartskrystal, der er skåret ud i form som en stemmegaffel. Krystallen svinger ved en meget højere frekvens (typisk 32768 Hz), som så nedreguleres til 1 Hz hvilket resulterer i, at sekundviseren flytter sig i hak hvert sekund – og at værket ikke summer.

Nå, men for nyligt fik jeg lov så at låne en af de nye Accutron Spaceview-modeller fra den danske agent. De blev lanceret sidste år og markerede, at Accutron formelt set er blevet udskilt fra Bulova som selvstændigt brand, og nu er modellerne på vej ud i danske butikker. Den nye version er en nyfortolkning af originalen fra 1960, og hovedattraktionen er ligesom på originalen, at man har fjernet skiven, så man kan se ind til al elektronikken og mekanikken. Det var revolutionerende i 1960, men ikke på samme måde i dag, hvor vi kender det fra både eksklusive mekaniske ure og prisbillige Swatch-ure. Det industrielle og dekonstruerede udtryk fungerer dog stadig fabelagtigt. Især fordi Accutron har valgt at udvikle et helt nyt værk baseret på en elektrostatisk motor, der får kraft af små turbiner, der drejer lynhurtigt rundt, når man bevæger uret. Det er næsten helt steampunk!

Uret måler 43,5 mm i diameter, hvilket er lidt til den store side efter min smag, men det sidder okay på håndleddet. Til gengæld studsede jeg lidt over, hvor tykt det egentlig er – 15,9 mm i højden. Det vejer dog ikke alverden, så alt i alt hænger det meget godt sammen.

Værket er i øvrigt musestille, og sekundviseren glider rundt i en helt flydende bevægelse takket være den elektrostatiske motor. Og man kan nemt blive helt hypnotiseret af at sidde og kigge på turbinerne, der spinder lystigt rundt ved selv små bevægelser.

Der er indbygget en strømbesparelse i værket, så hvis du lægger uret fra dig, vil sekundviseren stoppe ved kl. 12 efter nogle minutter. Time- og minutviseren fortsætter deres færd, og når du vifter let med uret igen, starter sekundviseren også igen.

Fungerer det så som ur? Tjoh, det er nok ikke det oplagte valg til en ‘one watch guy’, men hvis man er lidt urnørdet og teknikinteresseret, er det da fantastisk. Og hånden på hjertet, så kan jeg meget godt lide, at det er et vaskeægte drengeur! Der er rigtig meget unisex i øjeblikket, og urmærkerne gør deres bedste for at lokke kvinderne ind i butikkerne også – og det skal de selvfølgelig bare blive ved med. Men det er da fedt med sådan et ur, der i dén grad henvender sig til fuldblodsingeniører, skabsopfindere og folk med hang til gamle B&O-pladespillere og rørforstærkere fra en svunden tid.

Hvis jeg ikke havde sendt det retur med tak for lån, ville jeg have taget det på, når jeg i aften skal se Perseverance forsøge at komme sikkeret ned på overfladen af den røde planet.