Underlige Urwerk

Underlige Urwerk

14. september 2020 Slået fra Af Kåre

9. del af reportagen fra Geneva Watch Days

Urwerk er en af fornyerne i den ellers lidt (læs: meget) konservative urbranche, hvor rigtig meget handler om ‘heritage’, altså at dykke ned i arkivet og finde en model fra fx 1930erne, 1950’erne eller 1970’erne og så relancere den i en moderne udgave. Urwerk blev grundlagt i 1997 og har i sagens natur ikke en lang historie, men det behøver de heller ikke, for de har øjnene fokuseret på nutiden og fremtiden, og det giver en række skægge og inspirerende modeller. 

Mændene bag Urwerk hedder Martin Frei og Felix Baumgartner (ikke ham, der sprang ud fra en ballon i 36 kilometers højde for et par år siden), og de producerer godt 150 ure om året.

Sidste år vandt Urwerk en af de prestigefulde GPHG-priser for deres fuldstændigt vilde AMC, der er et relativt traditionelt, mekanisk ur, der så bare lige kommer med en kæmpemæssig kuffert af et atomur (!), hvori du kan lægge selve uret. Derpå sørger atomuret så for at justere tiden til det præcise klokkeslæt (helt manuelt – det er virkelig en spøjs konstruktion), samtidig med at den trækker uret op. På den måde er du garanteret at være inden for ét sekund de næste 317 år … så når du vågner om morgenen kan du tage det på igen og vide, at du er superpræcis. Og mangler ca. 3. mio. kroner i banken.

Denne videnskabelige og næsten science fiction-agtige tilgang til urmageriet er typisk for Urwerk, der i år bl.a. byder på et guldur inspireret af den elskelige robot C3PO fra Star Wars. Da jeg havde det mellem fingrene i suiten på Hotel Beau Rivage i under Geneva Watch Days må jeg sige, at det er et virkelig cool ur – men man skal lige vende sig til systemet med jumping hour, når man aflæser klokken. Minutterne vises ved en pil på den nederste skala, mens timerne dukker op under de roterende skiver.

Jeg testede også nyheden EMC Desert (herover), der er udstyret med et lille håndsving (!). Du trækker ud i den sorte pind på højre side af kassen, og så drejer du løs og genererer strøm til en enhed, der efterfølgende kan måle spiralfjederens svingninger og dermed fastslå om uret går for hurtigt eller langsomt. Det viser den så på en mekanisk skive (øverst til venstre på skiven), hvorefter du kan tage en lille skruetrækker (som følger med) og justere balancen, så uret går mere præcist. Det er lidt smart og meget nørdet på den ingeniøragtige måde, men sjovt fundet på. Og minder i virkeligheden lidt om AMC-uret.

Årets sidste nyhed er dette unikum, der er en form for hyldest til Jaeger-LeCoultres Reverso (deres ord). Du kan vippe urskiven ud og vende dem om, så du kan se hele den håndgraverede øgle/drage, som kunstneren Johnny “King Nerd” Dowell har stået for. Det bliver udbudt på auktion senere på året i Monaco, og pengene går til Røde Kors.